Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kulturen måste bli tillgänglig även i Bräcke"

Kultur- och musikskolan ska vara tillgänglig för alla i hela landet. Det tycker Miljöpartiet, som går till val på att satsa hårt på kulturskolan.
– Det är viktigt att ta ett nationellt grepp, säger språkröret Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin kom till Östersund på torsdagsmorgonen. På tågstationen presenterade han och Karin Thomasson, kommunalråd i Östersund och kulturansvarig i partistyrelsen, partiets satsning på kultur- och musikskolan.

Satsningen går ut på tre saker: Att göra kultur- och musikskolan till en egen skolform i skollagen, att upprätta en nationell strategi för kultur- och musikskolan samt att öka kulturskolans närvaro och samverkan med skolan.

– I dag är kulturskolan inte en egen skolform i skollagen och då blir det väldigt varierande förutsättningar att ta del av kulturskolan över landet. Vi ser en del kommuner som har lagt ner den och ytterligare andra kommuner där avgifterna är så höga att det inte blir möjligt för speciellt många barn att ta del av den, säger Gustav Fridolin.

Att göra kulturskolan till en egen skolform skulle garantera att det utbildas lärare till kulturskolan – något som inte görs i dag enligt Miljöpartiet.

– Våra skolsatsningar över den här mandatperioden ligger totalt sätt på tiotals miljarder mer än Alliansens satsningar. Då är det viktigt att man lägger pengar på sådant som höjer resultaten och som gör att eleverna trivs, kulturarbete är bra för båda delarna, säger Gustav Fridolin.

På vägen till Östersund blev tåget han åkte med stående i Bräcke på grund av en brand under en vagn. Gustav Fridolin tror att Miljöpartiets satsning gynnar kommuner som Bräcke.

– Det går åt fel håll med den offentliga kulturen. Det läggs ner biblioteksfillialer, det läggs ner kulturskolor. Därför är det viktigt att ta ett nationellt grepp så kulturskolan också ska bli tillgänglig i Bräcke.