Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturen bidrar till en levande stad

Debatten om ett kulturhus i Östersund går vidare och på ett sätt har kommunen tagit sitt ansvar i och med Lena Byströms noggranna utredning av vad som finns och inte finns lokalväg. Men den aspekten är bara en liten del av en större fråga. Ett centralt placerat kulturhus som bär sina egna kostnader – med fasta hyresgäster som bibliotek, länskultur, restaurang och kulturskola – vore fantastiskt men lika mycket ett uttryck för politisk vilja som en praktisk lösning.

När satsningar på idrott görs (och de ska göras) talas det ofta och livligt om satsningarnas synergieffekter. En ny arena och en skidstadion mäts inte bara i praktiska parametrar.

Där talas det – helt naturligt – om hur viktiga anläggningarna är för att göra hela regionen attraktiv. Men i kulturhusdebatten verkar, konstigt nog, den infallsvinkeln ha tappats bort. Kommunen har utrett men glömt (?) att ge direktiv om potentiella kringeffekter för handel, turism, integration och för varumärket Östersund.

Det är märkligt och det gör att debatten fortsätter att skeva och missuppfattas i mångas ögon.

Så vi repeterar den ståndpunkt vi haft ända sen Startskottsgalan för två år sen: ett kulturhus ska inte byggas för sakens skull. Det ska inte byggas som ett monument eller för att blidka kulturföretagarnas och publikens känsla av att vara orättvist behandlade jämfört med idrotten.

Musik, film, dans, konst, teater och litteratur är verksamheter som bidrar till att stimulera och levandegöra en stad. Ett kulturhus/konsertarena skulle – med rätt politiska visioner i ryggen – kunna bli en fantastisk tillgång för Östersund.

Men det är ännu viktigare att ett politiskt parti, eller en enskild politiker, vågar driva frågan om kultur långsiktigt. Inte av dåligt samvete, inte av populistiska skäl utan av genuint intresse och för kultur är ett instrument för att locka unga, kreativa människor att bo kvar i hembygden och också få andra människor att flytta hit. Kultur går – dessutom – att kommersialisera i det oändliga men främst är det ett sätt att skapa en human och intressant livsmiljö. Låt oss arbeta tillsammans mot detta.

Jens Ganman, Björn Höglund, Katarina Åhlén, Martin Kjellerstedt