Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kulturen behöver lokaler!"

/
  • Bättre lokaler, mer kommunikation, samordnad marknadsföring, enklare bidragsregler. Och så bättre lokaler igen. Anna Lundström samlade in kulturföreningarnas önskemål på små gröna lappar.
  • Foto: Ulrika Andersson

Budskapet var tydligt från de nära 40 ideella föreningar i Östersunds kommun som i går kväll samlades till kulturforum i rådhuset:
Kulturen behöver lokaler!

Annons
Kultur- och fritidsnämnden hade bjudit in till träffen, och nämndens ordförande Karin Thomasson, mp, som inledde kvällen var tydlig med vad hon hoppas på - ett kulturråd.
Sedan länge finns ett idrottsråd, en grupp som representerar alla idrottsföreningar i kommunen och som fungerar som en samtalspartner för politikerna. Ett liknande råd för kulturföreningarna har det pratats om länge, men det har stannat vid prat.
- Jag hoppas att den här kvällen kan fungera som ett avstamp som leder till att vi kan få till ett kulturråd så småningom, sade Karin Thomasson.
När idrottsrådet och politikerna träffats har samtalen ofta handlat om lokaler, och i våras kom man överens om en prioriteringsordning där issporter och gymnastik hamnade högst på listan över idrotter som behöver nya lokaler först.
Om det bildas ett kulturråd är det nog ingen dum gissning att det även där kommer att handla mycket om lokalbehov.
Det framgick tydligt när deltagarna i gårdagens forum efter ivriga smågruppsdiskussioner fick skriva ner sina hjärtefrågor.
- Nu har jag fått in ett par hundra lappar med bra förslag. Och hälften av dem handlar om lokaler, konstaterade kvällens moderator Anna Lundström efter fikapausen.
Möteslokaler för föreningarna, repetitionslokaler för körer och orkestrar, scener för musik, teater, poesi och nycirkus, en mötesplats för kulturintresserade över alla genre- och åldersgränser ...
Drömmen om ett helt nytt, centralt beläget kulturhus finns hos många. Medan andra är skeptiska:
- Vi får inte använda skattepengarna till ett hus som är så dyrt att bygga och driva att ingen har råd att hyra in sig där, sade en röst i publiken.
Alla förslag som kom in ska nu sammanställas och distribueras till alla som var med på mötet. Och till politikerna i kultur- och fritidsnämnden. Fortsättning följer, hoppas vi ...

Mer läsning

Annons