Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturdebatt: "Det sämsta jag någonsin läst"

Det kom ett brev till redaktionen.

Hej Karin Råghall,

Genom åren har man ju lärt sig att inte vänta sig för mycket av ÖP:s och LT:s så kallade kulturrecensenter, men din "recension" av årets "Arnljot"-premiär är nog det sämsta jag någonsin läst.

Att gå efter första akten (ja, jag vet att ni har deadlines att passa, men varför inte vänta ett dygn och skriva en riktig recension i stället?), det är så dåligt så jag blir bara trött. Och varför döljer ni alltid för läsarna att ni går efter en akt? De tror att det är en recension av ett helt verk de läser, och inte bara brottstycken.

Det är egentligen bara tre saker som framgår i det här fallet:

1. Vädret var fint.

2. Publiken svek.

3. Arnljot sjöng fint.

Det som bör finnas med i en recension är en kort sammanfattning av handlingen, vilka som innehar huvudrollerna, samt någon sorts konstnärligt omdöme. Inget av det finns med här. Du har inte ens gjort dig omaket att tala om att Peter Mellgren spelar huvudrollen, samt att han gjorde Arnljots hälsningstal sjungande, något som hittills aldrig hänt under den tid "Arnljot" varit taldrama.

Peterson-Berger själv tog väldigt allvarligt på det här med konstnärlig kritik. Som musikkritiker var han skoningslös, ja, ibland rent ut sagt oförskämd, men han var alltid ordenligt påläst och kunde basera sin kritik på fakta och citat. Inte heller det finns här.

Egentligen borde du ha låtit någon prao från grundskolan skriva den här recensionen. Han eller hon hade förmodligen gjort ett bättre jobb.

Peter Möller

Östersund

LT svarar:

Käre Peter Möller,

Genom åren har man ju lärt sig att inte vänta sig för mycket av vissa kulturella "eldsjälar" i länet som aldrig tycker sig få tillräckligt mycket – och rätt sorts – uppmärksamhet, men ditt påhopp på vår reporter Karin Råghall är nog det värsta jag någonsin läst.

Ingen här på Länstidningen är väl någon Peterson-Berger, men vi känner faktiskt alla till hur man skriver en recension och vad den bör innehålla. Men vi har också förstånd att se skillnad på en recension och ett premiärvimmel. Vilket man skulle önska att även ni i föreningen Arnljotspelen hade.

Karin Råghall är ingen kulturkritiker utan allmänreporter här på Länstidningen. I går kväll fick hon och fotografen Lars-Eje Lyrefelt i uppdrag att åka ut och göra ett nedslag vid Arnljotpremiären; ta en föreställningsbild och prata lite med publiken om deras förväntningar. Detta skulle de göra vid sidan av alla de andra uppdrag de hade som tidningens kvällsteam denna afton. Karin och Lars-Eje fullföljde det uppdrag de fått på ett alldeles utmärkt sätt, levererade precis det jag bett dem om.

Varför skickade vi då inte en av våra kulturkritiker att skriva om premiären? Av tre skäl. Dels var faktiskt ingen av dem tillgänglig denna kväll. Dels har ni i år fått mer förhandsuppmärksamhet kring spelen än på mycket länge. Dels har vi gett Arnljot regelrätta recensioner under samtliga fyra år som gått sedan jag tillträdde som kulturredaktör; och hur mycket krut ska man egentligen kosta på en uppsättning som samlar 75 personer till premiären?

Du skriver att vi inte ens gjort oss omaket att tala om att Peter Mellgren spelar huvudrollen. Då måste du ha missat den stora förhandsartikeln i onsdagstidningen, där vi intervjuade såväl Peter som regissören Hans Qviström. Har du också missat det vi skrev om Arnljot och Peter 28 juni och 24 juni? (Faktarutan intill publikvimlet i dagens tidning kan du inte heller ha upptäckt, eftersom du efterlyser "en kort sammanfattning av handlingen". )

När du sedan skriver att du lärt dig att inte vänta dig för mycket av LT:s "så kallade" kulturrecensenter, så tycker jag nog att du är mycket orättvis. De senaste åren har ni blivit recenserade tre gånger av Malin Palmqvist och en gång av Anna Lundström, båda ytterst kunniga, pålästa och välformulerade kulturskribenter. Dessutom balanserade – ägnar sig inte åt koleriska utbrott à la P-B och vissa andra.

Med vänliga hälsningar,

Åsa Eriksson Ahnfelt

kulturredaktör

Hej Peter Möller,

Med anledning av det grova påhoppet på min och mina kollegors yrkesutövning vill jag påpeka tre saker.

1.  Jag går aldrig efter första akten. Jag jämställer det med att läsa till sidan 125 i en 250-sidig roman. Något jag heller inte skulle göra. Peterson-Berger är inte den ende som tar allvarligt på konstnärlig kritik.

2.  Som frilansare gäller det att få ihop tillvaron i tid och rum. Ibland krockar olika uppdrag med varandra. Det hände i torsdags.

3.  Jag har en fil kand i teatervetenskap, samt journalistutbildning. Jag har varit aktiv som journalist och teaterkritiker i tio års tid för olika dagstidningar samt fackpress. 

Med vänliga hälsningar,

Malin Palmqvist

frilansjournalist och teaterkritiker