Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturdag vid Öjbäcksbuan

På lördag kan du få lära dig hur man hanterar en lie och hur man sätter upp en hässja. Då ordnas kulturdag vid Öjbäcksbuan, där det också bjuds kastvedklyvning, gröt, blomstervandring och musik.

Annons

Slåtterteknik på gammaldags vis lärs ut vid kulturdagen vid Öjbäcksbuan i Fagerdal på lördag. Kjell Gustafsson leder slåtterarbetet och visar hur man hanterar lien och hur man uppför en hässja på riktigt sätt. Det är tredje året man anordnar sådan kurs, berättar André Dahlin, som är en av arrangörerna:

– Kursen innehåller vidareutveckling av tidigare lärdomar, men vänder sig även till nybörjare som vill lära sig lieslåtter från grunden.

Den som verkligen vill vara grundlig kan till och med tillverka sitt eget lieorv. Per-Olger Bardosson berättar hur man hittar rätt "liorv-ämne" i skogen och ur det skapar ett orv.

Nytt för detta år är att man också visar en del äldre motorsågar och andra motordrivna redskap:

– Jag har fått tag i en gammal "kastve-klyv" från andra världskriget, säger André Dahlin. Sådana användes flitigt då eftersom det behövdes mycket ved, till järnvägstransporterna och annat. Jag kommer att köra den med hjälp av en tändkulemotor.

Under dagen blir det också blomstervandring på fäbodvallen med Linnea Björklund. Förtäring finns i form av kornmjölsgröt, tjockmjölk, grillkorv och stutar. Både under dagtid och på kvällen bjuds musikunderhållning, av Gunnel i Bye, Rickard Näslin, Astrid Pullar, Edvin Gunneriusson, Helge Andersson med flera.

– Den som vill kan ta med sig sovsäcken och sova över i tält, bustuga eller kolarkoja.