Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturcentrum Mankell

Henning Mankell vill bl.a. utveckla Kulturcentrum Mankell i Svegs Folkets Hus genom att engagera stipendiaterna i Stiftelsen Överberg i olika kulturarrangemang.

– Det är en idé inför framtiden och jag kommer att redovisa fler utvecklingsmöjligheter senare, säger Arne Ring, ordförande i Härjedalsportens Turistförening.

I nuläget är tre parter involverade i Mankells Kulturcentrum. Förutom Härjedalsporten är det Folkets Hus och Härjedalens kommun.

Härjedalsporten ansvarar bl.a. för öppettider medan Folkets Hus svarar för städning och kommunen bl.a. för utställningarna.

Arne Ring menar att kommunen inte ställt upp med de pengar som behövs om man ska kunna marknadsföra Kulturcentrum i bl.a. utlandet. Därför har heller inte besöksantalet blivit vad man förväntat sig.

– Kulturcentrum Mankell har några hundratals besökare varje år, säger Arne Ring.

– Vad som bl.a. måste göras är att vitalisera utställningarna. Man måste få en aha-upplevelse när man kommer in genom dörrarna. Det måste alltså hända någonting. Som det är nu går besökaren in i den stora tystnaden.

– Mer pengar måste alltså till om Kulturcentrum ska bli ett besöksmål att räkna med. Men vi kommer naturligtvis aldrig att kunna konkurrera med t.e.x. med Fjällmuseet i Funäsdalen.

Nämnas kan också att Härjedalsporten inte får något kommunalt bidrag för att hålla Kulturcentrum öppet.

Kulturcentrum Mankell började som ett EU-projekt och tanken från kommunens sida var att skapa ett kulturellt centrum som ett skäl att besöka Sveg. Kulturturister ska kunna upptäcka och njuta av naturen och övriga aktiviteter i Härjedalen.

Det ska också vara en samlingspunkt för kulturen i kommunen med omnejd. Teaterensembler, poeter, musiker och konstnärer ska kunna ha ett ställe att synas och höras på.

Och långsiktigt ska Kulturcentrum vara en träffpunkt och skrivplats för författare.