Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturbudgeten en helig ko

Kulturen är en ickefråga i valet, sägs det. Men stämmer det verkligen? I dag vågar inget parti gå till val med ett löfte om att sänka kulturbudgeten. Sex partier, däribland Sverigedemokraterna, vill i själva verket höja den.

Att kulturen skulle bli en valfråga är en utopi. Det är en sanning som upprepats så många gånger att den förvandlats till en kliché. Samtidigt visar vår stora kulturenkät med partiernas talespersoner att kulturen trots allt prioriteras i budgetsammanhang.

Av de nio tillfrågade partierna vill inget skära i den budget på drygt 6,8 miljarder kronor som slogs fast av Alliansen i september förra året. Samtliga oppositionspartier vill i stället höja kulturbudgeten, med Vänsterpartiet som den ivrigaste tillskyndaren med ett löfte om en höjning med sammanlagt 1,7 miljarder.

Även Folkpartiet anser att nivån borde vara högre "men går inte till val på en speciell procentsiffra".

Hur kommer det sig att något som betraktas som en ickefråga ändå har blivit en helig ko i budgetsammanhang?

– Att kulturen är en ickefråga som inte lockar röster är en förklaring till den relativt neutrala hållningen. Men skulle politikerna däremot gå ut med att sänka budgeten skulle man trigga i gång en kör med rätt högljudda och välformulerade röster som kan få negativa konsekvenser, konstaterar Tobias Nielsén, vd och förläggare på analysföretaget/förlaget Volante, som tillsammans med forskaren Emma Stenström också driver bloggen www.kulturekonomi.se

Ilskna protester från röststarka kulturarbetare är inget att eftersträva i valtider, menar han. Att föreslå en stor negativ förändring i kulturpolitiken vore att göra politiskt självmål.

– Jag tror tyvärr att den viktigaste kulturpolitiska strategin inför valet är att inte reta upp någon, säger Tobias Nielsén.

Inte ens Sverigedemokraterna, som tidigare gjort uppmärksammade utspel på kulturområdet, sticker ut hakan. Nu är det ingen som talar om att fängsla konstnärer som målar könsorgan i skolor, i stället fokuserar partiets nye kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson på att nå ut med att Sverigedemokraterna minsann också vill satsa på utgiftsområdet kultur och idrott - drygt 360 miljoner kronor mer per år än vad regeringen vill göra.

– För fyra år sedan snurrade ett Youtubeklipp runt om Sverigedemokraternas kulturpolitik som fokuserade på fornminnen, julafton och midsommarafton. Det där har de väl lärt sig av, de har blivit mer slipade helt enkelt. Det var lätt att hånskratta åt det där klippet, men lika enkelt är det inte i dag, säger Tobias Nielsén.

På frågan om vilken valfråga som är viktigast inom kulturpolitiken skiljer dock Sverigedemokraterna ut sig. När de andra partierna svarar "tillgänglighet" eller talar om vikten av att satsa på kultur för barn och unga väljer partiet att lyfta fram satsningar på kulturarvet.

När det gäller de stora ideologiska frågorna är skillnaden mellan partierna trots allt ganska liten. Vissa sakfrågor har däremot blivit vattendelare; särskilt tydligt är det i den gamla surdegen om fri entré på statliga museer. Där är Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna ensamma om att tydligt säga att de inte vill slopa entréavgifterna.

Sven Nilsson, analytiker och debattör som i många år har granskat kulturpolitiken, tycker att bristen på ideologiska skillnader är oroväckande.

– Det alarmerande är att det inte finns några kulturpolitiska idéer. Kulturpolitiken har stelnat i en snäv form. Det bekräftades i den senaste stora kulturpropositionen som lade över ansvaret för kulturpolitiken på regionerna. För staten är kulturpolitiken numera en ickestatlig fråga.

Läs mer om partiernas vallöften i Östersund:

S tar ställning för kulturen

Kultur ett framtidsjobb i länet

Sara Ullberg/TT

sara.ullberg@tt.se