Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturarvsdagen firas med vandring längs gamla stigar

Nu på lördag infaller Kulturarvsdagen 2010. Årets tema är kulturens vägar. I Oviken, Bodsjö, Brunflo och på Frösön ordnas vandringar längs kända och okända vägar på vilka människor färdats sedan urminnes tider.

Runt om i Europa arrangeras en mängd kulturarvsdagar varje år under hela september månad i Europarådets projekt European Heritage Days. I Sverige har dagen tidigare hetat Kulturhusens dag, men som ett sätt att bredda innehållet byter den nu namn till Kulturarvsdagen. Det öppnar för större variation när det gäller dagens tema, och i år har man alltså valt att fokusera på kulturens vägar.

Riksantikvarieämbetet, som är samordnare för Kulturarvsdagen i Sverige, skriver på sin hemsida:

”Kultur- och naturstigar, landsvägar, farleder, skolvägar, järnvägar, kyrkostigar, cykelvägar, omvägar, Eriksgata, Kungsled och Inlandsbana. I Sverige finns tusentals kända och okända vägar på vilka människor färdats sedan urminnes tider. Vilken historia kan vägen, stigen eller leden berätta för oss? Vilka människor har färdats på den, varför och till vilket mål?”

På fyra orte r i Jämtlands län har man nappat på inbjudan att vara med och arrangera vandringar under Kulturarvsdagen. Myssjö-Ovikens hembygdsförening ordnar tillsammans med Borgens byalag vandringen ”Från sjön till marknadsplatsen”.

Den 5,2 kilometer långa vandringen börjar på ångbåtsbryggan i Vattjom, där lokalhistorikern Nils-Axel Didriksson visar sina filmer om bryggorna runt Storsjön och ångbåtstrafiken förr i tiden. Därifrån går man upp mot Åbbåsån i närheten av Fröjdholmen. Restaureringen av bron över ån beskrivs och lämningarna av kraftverk, såg och vadmalsstamp som låg här en gång i tiden studeras.

Vid Åbbåsån serveras kolbullar och sedan går vandringen vidare till Borgen och den gamla marknadsplatsen vid Sveaborg.

– Där avslutar vi med att dricka kaffe och räkna skavsåren, skojar Nils-Axel Didriksson som å arrangörernas vägnar hälsar alla välkomna till en som man hoppas både solig och välbesökt vandring på bygdens historiska stigar.

I Brunflo anordnar ”Mariagillet” och Brunflo församling en kultur- och pilgrimsvandring från Linehäll till Sankt Olofs källa i Brunflo. Sträckan är cirka 14 kilometer lång i lättgången terräng och på vägen görs stopp vid bland annat stenmuseet i Åkre, Jungfrukullen och Brunflo kyrka med Kastalen.

I Bodsjö börjar vandringen med andakt i Boddas bönhus. Svenska kyrkan arrangerar i samarbete med katolska kyrkan. (På Boddas tid var Sverige katolskt).

Efter andakten blir det kaffe med dopp och sedan börjar vandringen längs den gamla kyrkstigen till Bodsjöbyn, där Boddas bönhus stod en gång i tiden. Där blir det paus med soppa och bröd och sedan går vandringen tillbaka till kyrkplatsen igen.

På Frösön arrangerar STF Jämtland-Härjedalen i samverkan med Studiefrämjandet en vandring som går runstenen utanför landstingsborgen till Kungsgårdsviken, totalt cirka 12 kilometer. På vägen görs korta stopp med berättelser om Frösö historia och de platser som passeras, som Trefaldighetskällan, Frösö kyrka och Frösö skans.

Den som vill kulturarvsvandra på Frösön tar med sig egen matsäck. Den som inte orkar gå tillbaka för egen maskin kan åka med veteranbuss från veteranbilsklubben.

Fotnot: Läs mer om Kulturarvsdagen på Riksantikvarieämbetets hemsida www.raa.se