Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Späckad konstsommar

/

Annons

Sommaren 2009 går i jubileernas tecken. På Galleri Tängtorpet firar man tio år. I Byhuset på Rödön firar man hela femton år. Och allra värst är man hos Wikners i Persåsen. Där firar man hela 40 år i sommar. På Jamtli lovar man att bjuda på ”Världens bästa konst” och under Yran kan vi få se konst av Ulf Lundell. Och är man trött på gallerier kan man ta en tur efter ”Sinnenas väg”…

Sommaren 2009 ser faktiskt ut att bli riktigt varierad ur konstsynpunkt. Och det blir ju också den andra sommaren för länet med Färgfabriken Norr.

Här är en kalender med några tips att riva ur och spara. Som vanligt reserverar vi oss för ändringar och fel.

maj

Nu–31 maj. ”Artiragazzi”. Jämtlands Konsförenings seriösa satsning på unga jämtländska konstnärer  är jättekul. Christoffer Svenssons konst är uppfriskande och sevärd. Jamtli Kafé.

Nu–28 juni. ”Ögonblick”. Anna-Greta Pålsson, Krokom, ställer ut akvareller. Gamla lanthandeln, Krokom

Nu–6 september. ”Levitation”. Färgfabrikens ”viktiga” tredje utställning är i full gång. En riktig sommarsatsning som vänder sig till en bred publik. En både roande och oroande utställning från fem konstnärer som på helt olika sätt vrider och vänder våra föreställningar. Sonja Nilssons rum med röda draperier, ett schackspel och liemannens uppdykande är en häftig illussion. Peter Kruses rörliga skulpturer med vita skjortor och en käpp genom en dörr är enkla men därför kanske också extra gripande.

Den märkliga videon med urbana klätterträd av tyske Sebastian Stumpf, det sneda rummet som skapar förvirring och yrsel av Noemi Sjöberg och så den där en pistolen riktad mot en ballong, av konstprofessorn Peter Hagdahl.

Pistolen som redan har avfyrats en gång och reservballong saknades då. Längre fram under sommaren planeras det för utställningar i utställningen och så blir det även i år ett samarbete med Storsjöyran under Yran-veckan. Färgfabriken Norr.

Nu–tills vidare. Primusrummet. Öppet tisdagar och torsdagar kl. 12–15.Glöm inte detta speciella museum.

Här visas akvareller, oljemålningar, pasteller, skulpturer och ryor skapade av Östersunds antagligen mest kände konstnär Primus Mortimer Pettersson 1895–1975. Här kan man också se norske konstnären JonArne Mogstads skisser för Primavera – en hyllest til Primus sine himler. Landstingshuset, Kyrkgatan 12.

30 maj–17 juni. Leif Skoog och Johan Sunesson är ett par upptågsfyllda konstnärer från Göteborg som med överraskande installationer, performance och en ofta närvarande Snurre Sprätt gärna vrider till vår tillvaro. Till den nya utställningen kommer de att gestalta ett filmmanus t ill en film som aldrig skall spelas in, om en figur som heter Jacob Storhuvud ... Men det utlovas också nån variant på Snurre Sprätt.Bolin & Bastard.

 31 maj. ”Älskade jämtlandsskåp”. En specialvisning i museisamlingarna av något av det käraste länet har. Två visningar kl. 13 och 14. Jamtli.

juni

2–17 juni. ”Artiragazzi”. Dags för tredje unga konstnären. Nu är det Erica Flingdahls tur att ställa ut och få sina två veckor i rampljuset. Jamtli Kafé.

6–23 augusti. ”Retro”. På Rödön firar Byhuset femtonårsjubileum i sommar. På Jällen kommer en omfattande utställning med hela 40 konstnärer, fotografer, form-givare och andra som varit med på Byhuset under de senaste femton åren.

I restauranglokalerna in-

ne kommer en fotoutställning också med temat ”Retro”.  Sara Norling, bördig från Krokoms kommun, med boende utanför London skildrar ”Retro” på personligt vis. Byhuset på Rödön.

7–16 augusti. ”Konstvalet 4”. Jamtli fortsätter visa konst ur samlingarna. Nu för fjärde gången i serien där museet låter kända och okända bli curatorer för några veckor.

Den här gången blir det mästerkocken Tsukasa Tim Takeuchi  från japanska restaurangen Mikado som plockar ut sina egna val. Jamtli.

13–16 augusti. ”10-års jubileum”. Galleri Tängtorpet startade 1999. Nu är det jubileum. Barbro Nilsson, Harrieth Hurtig och Åsa Jönsson är trion som står för konsten. Väl värt en utflykt. Galleri Tängtorpet – i Tängtorpet efter E14 ovanför Ås.

14–10 januari 2010. ”Världens bästa konst”.

En märklig titel. Och kanske en utmaning. Vad är världens bästa konst, hur inspireras man av den? Blir konsten bättre om den inramas av extra lokalfärg som franska kärleksballader, doften av en nylagad espresso? Eller se vad barnen tycker är bra konst? En utställning som lovar väldigt mycket och som kommer att pågå i sex hela månader. På vernissagedagen bjuds det på en föreläsning ”Om konstchocker och Otsuka Art Museum” av Thomas Nordanstad. Jamtli.

19–5 juli. ”Artiragazzi”.

Johanna Östlund tar över stafettpinnen i denna storsatsning på unga konstnärer från Jämtlands läns konstförening. Utställningarna är tänkta att locka fler medlemmar till gruppen. Jamtli Kafé.

20–31 augusti. Wikners i Persåsen firar hela 40 år.

På midsommardagen vernissage för stor Bengt Lindström-utställning och för utställning med barnkort inspirerade av Lindström. Dessutom en hel del specialsatsningar på det egna konsthantverket och på musik. Wikners i Persåsen.

25–3 augusti. Härke konstcentrum planerar för utställning och sommarcafé. Men i skrivande stund är inget klart. Härke konstcentrum.

juli

4–2 augusti.”Bild & Blyerts”. Åsa Tander och Vera-Linn Carlsson ställer ut bilder i foto och måleri.Offerdal.

4–31 juli .”Stårsa från Aspås”- Gulli Gedeborg, född Fredriksson som ställer ut akvareller. Gamla Lanthandeln, Krokom.

7–23. ”Artiragazzi”. Anna Norlén ställer ut egen konst mitt i semestertid. Jamtli Kafé.

18–26. ”Sinnenas väg”. En rundtur i den jämtländska naturen. Tanken är att man ska stanna upp längs vägen och besöka butiker och utställningar. ”Sinnenas väg” är en rutt, en tur, en resa och även ett gemensamt mat- och kulturprojekt bland initiativrika bybor i Hammerdalstrakten. Fyrås, Håxås, Sikås, Gåxsjö, Föllinge, Klumpen och Raftsjöhöjden.

24–2 augusti. ”Yranveckan”. Konst, upptåg och lite av varje utlovas. Bland annat blir det stor Ulf Lundell-utställning hos Bolin & Bastard med Ulf Lundells egen konst och Lennart Jonassons bästa Lundell-foton under åren, bland annat en hel del från turnén 1982. Sedan uppträder Lundell själv på Yran den 31 juli. Även konst i samarbeten med Färgfabriken Norr utlovas. Hela Östersund med omnejd.

25–9 Augusti. ”Artiragazzi”. Kristina Strömgren tar vid med sin konst. Jamtli Kafé.

augusti

11-27. ”Artiragazzi”. Simon Eriksson är näst sist i den långa raden utställare. Jamtli Kafé.

22–4 oktober .”Konstvalet 5”. Länets landshövding Britt Bohlin och Nisse Simonsson, välkänd läkare, föreläsare och författare, väljer sina favoriter ur Jamtlis konstsamling!

Arrangör: Jämtlands läns konstförening i samarbete med Jamtli. Jamtli.

29–13 september. ”Artiragazzi”. Jonatan Tenggren avslutar den här stora sommarsatsningen på ung konst. Jamtli Kafé.

september

5–6 och 12–13. Traditionsenligt konstrunda i olika konstnärsateljéer i Funäsdalen två helger i rad. Brukar vara uppskattat och välbesökt. Funäsdalen.

Annons