Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivstart för Konstens vecka

/
  • Ulla-Britt Kristoffersson har tagit klivet in i en helt ny bildvärld – olja i stället för akryl och ett bildspråk som drar mer åt det abstrakta.
  • Utbudet var enormt när Konstens vecka drog i gång  i lördags.  Galleri S var ett  av alla ställen  som lockade  med vernissage.
Foto: Håkan Luthman

Konstens vecka kom igång i helgen som gick. Och oj, vad mycket konst det var. Överallt.

Annons

Massor med människor på Jamtli och invigningen och parkeringskaos vid Härke konstcentrum i söndags. Allt kan inte kommenteras i denna krönika men vi försöker få med så mycket som möjligt.

Galleri remi

Ett enda stort utropstecken först. Elisabeth Gothes måleri på Galleri Remi riktigt griper tag i mig redan från första stund jag går in i gallerilokalen. Det är ett måleri så fullt av upptäckarglädje och känsla för färg att det bara är att böja sig.

Bakom flera av målningarna finns en i och för sig tragisk historia med en familj av vildkatter på Lofoten som efter hand blev riktigt goda vänner med Elisabeth. Men när hon senast var tillbaka hade någon skjutit bort familjen. Men här ges de ett nytt kattliv på duken i en rad härliga målningar.

Totalt är det 34 målningar varav tre i olja och resten i akryl. En favorit är den stora ”Dans” med rörelse, en hoppande räv och ett antal inte lika identifierbara figurer. Jag gillar också de två ”Stigen till drömmens hus” med ett hus i lysande orange. En båt från Hurtigrutten dyker också upp i kanten på flera målningar.

Motiven må skifta men de förenas av denna speciella kraft i skapandet som just här är så uppenbar.

Drejeriet

Nästan samma typ av upptäckarglädje finns hos Veronika Larssons keramikfigurer hos Drejeriet. Här finns ett antal små kompostdjur med vita huvuden fulla av små citat att återvinna eller gräva ner för alltid. Här finns regnmoln på väggen, åskmoln med blixt, snöväder och en stor urna med alla årstider. En gränslös skaparglädje och en lekfull humor gör lerskapelserna ytterligare en dimension. Och Veronika från Leksand visar att det lönar sig att våga välja egna stigar i sitt skapande.

Galleri S

En som verkligen valt att satsa på något helt annorlunda och helt nytt är Ulla-Britt Kristoffersson på Galleri S. Hon som så länge målade fjäll och landskap har nu tagit klivet in i en helt ny bildvärld. Borta är oljan. I stället blir det akryl och ett annat bildspråk som drar mer åt det abstrakta.

Ulla-Britt driver upp färgstyrkan och satsar på kontrasterna. Målningarna har en slags stramhet som gamla Bauhaus-affischer men samtidigt ett bilduttryck och en färgsättning nära popkonsten eller det Jan Liljeqvist målade på slutet. Här finns stora monokroma ytor kombinerade med mer levande måleri med figurativa drag.

I en målning döpt till ”Fjällfauna” kan man se både skräp och ripor om man söker.

Måleriet har en urban känsla och här finns riktigt spännande skapelser. Samtidigt är det inte helt lättillgängligt och titlar som ”FRA-konstapel”, ”Förfallet-nedfall” och ”Darwin lägger puzzel” skapar en spänning i sig.

Galleri Bolin

Hos Galleri Bolin visar man utställningen ”Bolins blandning” med närmare 40 verk av mestadels kända konstnärer.

Här kan man se måleri av galleriets nästa utställare Kajsa-Tuva Henriksson och av en rad konstnärer som under åren ställt ut på galleriet från Jockum Nordström och Carl Johan De Geer och uppåt eller neråt – hur man nu vill se det.

Mycket är givetvis sevärt och det är alltid kul att återse personliga favoriter som Karl Erik Jamtås och Elin Forssell. Men roligast har man i det inre rummet där Anna Erlandsson visar teckningar från sin ko-bok.

Tängtorpet

Ute på Galleri Tängtorpet visar Gunvor L Karlstrand akrylmåleri under rubriken ”Turn shit to gold”. Det är ett måleri som arbetar med symboler och där målningarnas färger ges en extra lyster dels av iblandat guld och dels av de snygga svarta ramarna.

Det handlar mycket om ljusbärare, att skapa goda förutsättningar med hjälp av symboler och färger. Och målningarna är som bäst när de vågar ta utsvängarna i färger och duken nästan exploderar. Färgen är ofta pålagd tjockt.

Gunvor arbetar också som uttryckande konstterapeut och där arbetar hon också med det som kallas ”frigörande måleri”. Lite av det där går igen i hennes eget måleri. Det är på ytan abstrakt men det förmår förmedla ett känslobudskap som när det är som bäst verkligen når fram till betraktaren.

Härke

Oj, vad trångt det var i söndags när det var vernissage. I gallerilokalen visas konst av ett trettiotal konstnärer från både Ateljéföreningen och Grafikverkstaden. Totalt visas 75 olika verk.

Mest udda är kanske Lennart Jonassons kudde ”Pillow” med en hårig navelbild. ”Usch vad äckligt”, sa tonårsdottern som var med. Men här finns också fin grafik av Anna Cronheden, keramik av Anniki Andersson, fint oljemåleri av Lars Nylund, Kåre Henriksson med flera, akvareller av Anders Sunesson, Anna Erlandsson med flera. Ja, det går inte att nämna alla utställare. Men här finns många av stadens skickligaste representerade.

Konstens vecka håller på till nästa söndag. Och till helgen är det dags för Färgfabriken Norrs viktiga vinterutställning. ”Look Twice” är en explosion och mer utåtriktat än de två senaste lite smalare utställningarna. Nästa lördag är det invigning med performance, ett antal konserter och inte minst vågade och annorlunda konstnärliga skapelser.

All heder också åt alla konstföreningar ute i länet och i Östersund som har tagit ett nytt tag och gett Konstens vecka den nystart den så väl behöver.

Mer läsning

Annons