Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga deltagare i Kul tur

Under helgen kan man göra en kortare eller längre utflykt i länet för att uppleva konst och hantverk där den skapas. Det är dags för årets upplaga av Kul tur.

Annons

Med start på lördag 7 maj kan alla fritt välja ut någon konstnär eller hantverkare vars arbete de vill stifta närmare bekantskap med och besöka denne i hans eller hennes ateljé. Om den man vill besöka har anmält sig till Kul tur vill säga. Kul tur startades år 2011 på initiativ av konstnären Åsa Maria Hedberg. Hon var även den drivande kraften under de första två åren, men nu här Länskulturen tagit över och det är i år rekordmånga konstnärer och hantverkare som anmält sig, hela 88 stycken.

Länskonstkonsulenten Karin Kvam t.v. och hemslöjdskonsulenten Ingela Fredell i mitten har organiserat årets Kul tur. De ses här tillsammans med konstnären Anna Dellermalm i hennes ateljé på Prästgatan i Östersund.

– Det är ju väldigt individuellt om man vill vara med på någonting sådant här, säger länskonstkonsulenten Karin Kvam, som även betonar att det finns många fler konstnärer och hantverkare i länet än de här 88. Hon och hemslöjdskonsulenten Ingela Fredell berättar att många nu har vant sig vid att ta emot besökare i ateljén, trots att det är en ganska intim zon att visa upp. Det har även blivit större spridning på besöken:

– Vi uppfattade att de första två åren var det många som var i Östersund med omnejd, men nu har det blivit så att man gör upp till en dags utflykt och faktiskt reser rätt långt för att se nya medverkande, säger Ingela Fredell.

Det är en stor geografisk spridning på deltagarna, från Rötviken i norr till Svenstavik i söder. I Bispgården finns den längst österut belägne och i Åre den längst västerut. Fast Härjedalen finns inte med.– De har en egen konstrunda i Funäsdalen i september, så det hade blivit lite mycket, säger Karin Kvam.

Konstnären Anna Dellermalm är en av nykomlingarna i årets upplaga av Kul tur.

En nykomling i år är Anna Dellermalm som har ateljé på Prästgatan i Östersund. Hon har gått på Konstakademin i Warsawa och har arbetat som grafiker men debuterade 1981 som bildkonstnär. Samma år flyttade hon till Sverige och har sedan dess varit en flitig utställare både på kontinenten och i Sverige, senast på Kulturhuset i Järpen. Dellermalm fascineras av naturens oändliga rikedom, experimenterar med olika tekniker och kombinerar deras särskilda egenskaper för att framhäva sin egen bild av tillvaron.

Till de mer ovanliga inslagen i årets Kul tur hör konstnären Leo Brusewitz performance i Strömsund. I sitt garage ställer han ut 13 målningar med motiv av bilar och gitarrister. Under utställningsdagarna målar han live, lirar blues och mekar med sin hot rod. Karin Kvam vill betona att det är en bred Kul tur i år och ett bra samarbete mellan slöjden och konsten:– Man kan verkligen plocka.

Mer läsning

Annons