Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P2:s musikprogram är en lisa för själen

Annons

Någonstans läste jag i en intervju med Tomas Tranströmer att han på senare år ansåg sig ha blivit drogberoende. Drogen var Musikradion i Sveriges Radios program 2, som han inte kunde vara utan en enda dag.

Underbart, tänkte jag, jag delar gärna drog med en nobelpristagare i litteratur. Särskilt som den ger en sådan stimulans och är i stort sett gratis. Nu lär vi vara några hundratusen lyssnare, som det första vi gör på morgonen är att slå på radions P2 för att omfamnas av Aurora, morgonrodnaden, i form av lättlyssnad, klassisk musik, lågmält och med insiktsfulla kommentarer presenterad av Britta Svanholm Maniette eller Patrik Paulsson.

En flöjtkonsert av Vivaldi, en oboekonsert av Albinoni, en Nocturne av Haydn eller en vals av Chopin på låg volym ackompanjerar gryningen. Det är, som musikradions egen programförklaring av Aurora lyder, ett musikval med generös blandning ur den klassiska musikens genrer och med en mångfald artister från förr till nu. Det finns inget bättre sätt att möta den nya dagen än att lyssna på Aurora.

Men det här är ju bara en eggande försmak av den drog som musikradion utgör. Snart möter vi Pernilla Eskilsdotters pigga programledarröst i en timslång önskekonsert med favoriter valda av musikkunnigt folk från hela landet. Önska i P2 är ett både vanligt och ovanligt önskeprogram så tillvida att det är personer med ett gemensamt intresse för och erfarenhet av klassisk kvalitetsmusik, som ringer in till programmet. Som lyssnare kastas man mellan tidig barockmusik och Arvo Pärt.

Sen blir det klassisk förmiddag med Erika Libeck Lindahl, som gärna presenterar längre stycken i inspelningar från hela världen. När Anton Bruckners Symfoni nr 3 med Chicagos Symfoniorkester under Sir Georg Soltis ledning avnjutits har den förmiddagen redan gått.

Dessbättre får jag några eftermiddagstimmar fria att ägna mig åt annat när P2 börjar sända på persiska, romani, kurdiska, arabiska, samiska och finska. Men snart är det dags igen att slå på kanalen, för klockan fem är det P2 klassiskt i ett program, som gärna vänder sig till lyssnare på väg hem från jobbet. Karolina Wärn Bråkenhjelms lätt nasala och sensuella röst lotsar lyssnarna mellan de klassiska pärlorna.

För den som mer än gärna avstår från både stats- och reklamtelevisionens infantila lek- och underhållningsprogram vidtar sedan en helkväll P2 Live klassiskt från när och fjärran. Får det kanske lov att vara en cellokonsert av André Previn med Gewandhausorkestern i Leipzig eller en mässa av Haydn med BBC Singers i London? Edward Elgar med Litauens kammarorkester eller en orgelkonsert från Paris med verk av Bach?

Skulle man vakna till mitt i natten och ha svårt att somna om kan man slå på Notturno med alla sorters kammar- och orkestermusik. Notturno ingår i det europeiska radiosamarbetet och bjuder på en salig blandning inspelningar av offentliga konserter från hela världen.

Så förflyter veckan för den som är drogberoende av musikradion. Vilket överflöd av klassisk musik att njuta och stimuleras av!

Men veckoslutsfinalen har jag ju ännu inte nämnt: Lördagens klassiska förmiddag med Eva Sjöstrand, som på sin behagligt sjungande gotländska och med underfundiga kommentarer bjuder oss på en skön blandning av både klassiska pärlor, folkmusik och jazz.

Och så musikveckans Grand Final på söndag förmiddag, då Vassilis Bolonassos hälsar välkommen till ett musikprogram som önskar utrusta sina lyssnare med gott mod och vingar. Ett måste för hälsan, ett näste för själen!

Vassilis Bolonassos är musikradions mest personlige presentatör och hans program Alltid på en söndag en sann njutning att lyssna till varje söndag! När Vassilis Bolonassos utbrister: Varmt välkommen skall du, min hedersgäst, vara! då kan man inte annat än känna sig som en exklusiv hederslyssnare men vi lär vara några hundratusen som varje söndag lyssnar på Vassilis program.

Tack gode Gud för musikradion! Radions P2 är en lisa för själen!

Mer läsning

Annons