Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna regerar

Just när sommaren dallrar till och diskret börja övergå i höst kommer jag på det, nämligen att det är kvinnorna som regerat. Jag tänker på Selma och Karin men även på Madonna och Lady Gaga. Vad har de gemensamt?

Annons

Kvinnorna drar publik i massor och får oss att resa runt i Sverige och kliva in i dessa fantastiska hem och följa med väldrillade guider som berättar den spännande historien om, just det, om dessa kvinnor. Själv har jag hängt på både Mårbacka och Sundborn i sommar och hade det bara varit öppet skulle jag också ha besökt Ellen Keys Strand.

Mitt första stopp blev i Östra Ämtervik där Selma Lagerlöf till slut fick möjlighet att köpa tillbaka sitt föräldrahem, Mårbacka. Här bodde vår kanske mest hyllade och internationellt kända författare genom tiderna. Nu är det alltfler även i vår samtid som börjar intressera sig för hennes person och litteratur. Den gamla bilden av en ofarlig sagotant börjar tona bort till förmån för ett mer mångsidigt och spännande porträtt. Att hon levde i nära relationer med andra kvinnor är bara en av de sidor som intresserar oss besökare. Att hon också var Nobelpristagare, akademiledamot och tuff affärsman är viktiga faktum.

Sunne lever gott på sin ikon och innan vi lämnar Mårbacka kan vi köpa med oss inte bara böcker och vykort utan Selmateer och Selmatvålar. Selma säljer.

På liknande sätt drar Karin Larsson dagligen mängder av besökare till sitt Lilla Hyttnäs i Sundborn där hon och maken Carl Larsson bodde tillsammans med de sju barnen.

Karin framstår alltmer som den mer geniala och nytänkande av de båda makarna. Hennes gärning som designer och formgivare av kläder, inredningstextilier, möbler och trädgård ja, allt det som skapade hemmet och varumärket Sundborn hyllas nu alltmer unisont. Hon var inget annat än en tidig trendsättare. Istället för att beklaga Karin för hennes offrande av konsten för barn och familj ser man nu istället ett realistiskt och spännande val av ett annat slags konstnärligt arbete, nämligen det som resulterade i hemmet och dess inredning och utformning.

I år visas en särskild utställning av Karins textilier i utställningslokalen Kvarnen. Här ser man verkligen vilka spännande och moderna alster hon skapat.

Från dåtidens till dagens ikoner är steget inte så stort som man kan tro. Alla drar de publik och besökare i mängder.

Den senaste tiden har mängder av människor kunnat njuta av Madonna och Lady Gaga i deras häftiga scenshower i Göteborg, Östersund och Stockholm. Två kvinnliga artister som drar de stora massorna. Madonnas nuvarande turné är den mest bästsäljande någonsin för en soloartist. Madonna slår till och med Elvis i antal hits på Billboardlistan. Och Lady Gaga fixar publikrekord på Yran. Snacka om artister som regerar!

Några som verkligen regerar är de kvinnliga parlamentarikerna i Rwanda. 56 procent av ledamöterna är kvinnor, något som gör Rwanda till det enda landet i världen som har en majoritet kvinnor i sitt parlament. Sverige kommer först på andra plats med sina 47 procent. I Rwanda har man redan stiftat en rad lagar som värnar om kvinnors rättigheter. Tänk att det kan komma något så positivt och utvecklande ur en historia fylld av krig, terror och folkmord.

Till sist, något betydligt trivialare men inte desto mindre viktigt för oss sommarlediga svenskar. Jag tänker förstås på alla trevliga sommarkaféer man besökt i sommar. Hara brygga, Byhuset, Tängtorpet och så alla dessa hembygdsgårdar, i mitt fall har jag mest hängt på Ede hembygdsgård i Offerdal. Vem, jag bara undrar, vem tror ni har bakat och serverat på alla dessa sommarkaféer? Kvinnor.

Undrar vilka som kommer att regera i höst? Några förslag?

Mer läsning

Annons