Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturen som hot och möjlighet

Emma Dahlqvist utforskar näver som ett möjligt designmaterial i sin utställning på Tullgatan 6. På Hackås Maskin & Kultur visas grafik av Staffan Schönberg och Kristina Thun.

Annons

Tullgatan 6

Emma Dahlqvist visar sina smycken i näver på Tullgatan 6. Bakom finns laserskurna stycken av näver där hon experimenterat med materialets egenskaper.

Under sommaren 2015 visades experimentella näverskapelser av Aia Jüdes på Exercishallen Norr. Dit hörde ett par högklackade skor, som knappast var avsedda att gå i. Kreativiteten rörde sig snarast på ett idéstadium långt från färdiga produkter. Därför ser jag det som följdriktigt att Emma Dahlqvist, som studerat till textildesigner vid Textilhögskolan i Borås, tar vid med mer vetenskapliga utgångspunkter. Med hjälp av laserskärning undersöker hon hur näver kan få mer textila kvalitéer som att vara mjukt och flexibelt. På utställningen visas exempelvis en handväska, men mer som utkast än färdig produkt. Där och i andra inslag framgår hur nävern kan upplevas som en textil. Med sitt arbete ansluter sig Dahlqvist till en växande skara designers som letar alternativa, miljövänliga material.

Hackås maskin & kultur

Det finns ofta flera olika bildvärldar i Kristina Thuns grafiska verk. Samtidigt betonas ytan i vissa partier och den illusoriska rumsupplevelsen uteblir därför samtidigt som den återkommer i andra. Det är ofta samma tema. Träd och stubbar, surrealistiska landskap med enskilda människor inneslutna i sig själva utan kontakt med betraktaren. Många svarta träd och artificiella färger, grå himlar och svarta moln. Trots det härskar inte dysterheten. Det är som om världen har gått igenom en biologisk förändring, men människan funnit andra livsformer. Thun förefaller drömma om naturen, men Staffan Schönberg i den. Han har lite grövre former, mjuka färger och spelar i ett annat register med sina träsnitt. Det är varma sommardagar på skogsbilvägen eller slöande på stranden, kanske med jazz i högtalaren. Naturen i en stilla livsbejakande förpackning.

Mer läsning

Annons