Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul tur: Meditativa nykomlingar på Frösön

88 konstnärer, konsthantverkare och slöjdare öppnade i helgen sina ateljéer för nyfikna besökare i årets Kul tur. Två nykomlingar i årets Kul tur är Nanna Borchert och Jenny Berg som båda håller till på Frösön.

Annons

Nanna Borchert visar mandala-liknande teckningar som även överförts på textiltryck i anslutning till sin ateljé som ligger i Sjöstugan på Frösö Strand.

I den indiska mandalan ges en schematisk skiss av den kosmiska ordningen. Gudomligheter står i förbindelse med tempel och egenskaper i en harmonisk ordning, representerade av olika geometriska fält, mönster, figurer, symboler och färger. Den används för religiös upplysning och som hjälpmedel vid meditation. Oavsett övertygelse försätter mig Nanna Borcherts skickligt utförda mandala-liknande teckningar lätt i ett slags transtillstånd, när jag besöker hennes ateljé i Sjöstugan vid Frösö Strand. Motiven finns även applicerade på tygtryck, kuddar och kort. Hon förklarar sig vara utbildad naturvetare och mandala-liknande formationer förekommer ju även i naturen som exempelvis i snöflingor. Hennes teckningar har inga uppenbara religiösa symboler och ska snarare ses som fritt skapade, i samband med just naturen och ett intresse för mediation.

Under Kul tur öppnade konstnären Jenny Berg sin ateljé på Frösön för allmänheten.

Längre västerut, vid stranden i Hornsberg, ligger Jenny Bergs ateljé. Hon är utbildad bildlärare och ingår i en akvarellgrupp, men visar även flera stora akrylmålningar som det är lätt att fångas av stäminingen i. Även om de är vackra finns det ett melankoliskt och mystiskt drag i flera målningar och ett sökande med ödsliga landskap, kyrkor och gestalter. Berg värjer sig för beteckningen kristen, men berättar att hon gärna vill få betraktaren att tänka över vad denne gör med sitt liv. Förmedla att det är färden, inte målet som är mödan värd. På samma sätt betraktar hon sitt måleri som en process. Flera verk har sprickor, som antyder att det finns något under ytan. Exempelvis en målning av en idag ganska vanlig strand i Normandie. I juni 1944 gick den under benämningen Omaha Beach och flera tusen amerikanska soldater landsteg där med hög risk för sina liv.

Läs också: Kul tur: Anna Cronheden i nyöppnat gårdsgalleri

Kul tur: Ekorrstudio i Bispgården

Konstkrönika: Naturen som hot och möjlighet

Mer läsning

Annons