Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul tur: Anna Cronheden i nyöppnat galleri

88 konstnärer, konsthantverkare och slöjdare öppnade i helgen sina ateljéer för nyfikna besökare i årets Kul tur. Anna Cronheden tog emot i sitt nyöppnade gårdsgalleri.

Annons

Anna Cronheden vid sitt nyöppnade gårdsgalleri.

Anna Cronheden bor i och är verksam konstnär i Åre. Tidigare i vår öppnade hon sitt Gårdsgalleri vilket fungerar som butik och galleri. Hennes konst rör sig mellan konsthantverk, grafik och måleri. Inspirationen kommer från möten med vänner, naturen, fjällen och djur. Hon beskriver själv sin konst som superlöjligt fånig och barnslig. Men jag nöjer mig inte med den beskrivningen. I figurerna på grafikbladen ser jag olika karaktärer som som väcker mitt intresse. Jag undrar försiktigt var hon fått inspiration till titeln "Färdledaren håller låda".

Färdledare håller låda.

– De vill bygga i Ullådalen. Massor med nytt, exploatera och förstöra den fina delen av Åre som är så viktig att bevara. De får gärna bygga här utanför mitt hus men jag tycker de ska låta bli Ullådalen.

Med den berättelsen öppnar sig maktstrukturer i hennes verk. De naiva figurerna kanske är människor som inte tänker långsiktigt? Eller är det den drabbade naturen eller de redan exploaterade områdena i Åre?

I ett av verken finns en fågel som liknar en ripa, men har snirkliga detaljer som en babushkadocka.

– Det är en påhittad fågel som jag tänker ska vara fridlyst och hindrar bebyggelse och förstörelse i områden jag tycker ska bevaras.

Babushkamönstrade ripor.

Anna Cronheden har många projekt. Hon trycker sina grafiska blad på Härke konstcentrum, sitter och skissar med collage och arbetar i sin ateljé som ofta blir brickor, skärbrädor och kort. Hon arbetar också på som assistent på Åre glashytta. Anna Cronheden är en konstnär som arbetar hårt med konst som jag tycker är långt ifrån fånig.

Läs också:

Kul tur: Ekorrstudio i Bispgården

Konstkrönika: Naturen som hot ochmöjlighet

Kul tur: Meditativa nykomlingar på Frösön

Kicki Lindskog på besök i Anna Cronhedens gårdsgalleri.

Mer läsning

Annons