Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jimmy Dahlberg - konstnär mot nya roller

/
  • Under årets Venedigbiennal hade Jimmy Dahlberg många tillfällen att träffa och inspireras av samtidskonstnärer. Här står han till vänster om den österrikiske konstnären Erwin Wurm.
  • Just nu pågår en tillfällig konstutställning på Gamla Tingshusets fasad. Här står Jimmy Dahlberg framför sina verk som visas i de tre mittraderna av fönster.
  • Jimmy Dahlberg berättar om sina intryck från Venedigbiennalen.
  • Jimmy Dahlbergs hemsida är en viktig del i hans sätt att nå ut med sin konst.
  • I den österrikiska paviljongen på årets Venedigbiennal fanns möjlighet för besökare att bli en del av Erwin Wurms installation. Här är det Jimmy Dahlberg som agerar
  • I den österrikiska paviljongen på årets Venedigbiennal fanns möjlighet för besökare att bli en del av Erwin Wurms installation. Här är det Jimmy Dahlberg som agerar
  • Flera av Jimmy Dahlbergs verk visades på Galleri Utopis utställning på Kulturhuset i Järpen 2012.
  • Jimmy Dahlbergs skulpturer ger ofta intryck av gestalter eller väsen, här en bild från hans separatutställning på Storsjöteatern i Östersund år 2017.
  • Denna målning av Jimmy Dahlberg visades på Grädda i Åre 2014.
  • Målningar och skulpturer av Jimmy Dahlberg visades på Lars Bolin Gallery i Östersund år 2013.

Konstnären Jimmy Dahlberg har dykt upp i många lokala sammanhang under de senaste tio åren och ger många träffar på Google. Vem är han egentligen?

Annons

Han har en förmåga att befinna sig i hetluften, den 36-årige konstnären Jimmy Dahlberg i Östersund. Sedan 2015 kan man återfinna hans verk på Åre Östersund Airport och A&A European Sculpture Park i Polen. På sociala medier har hans konst delats och hyllats flitigt. Senast var det en exklusiv förhandsinbjudan till Venedigbiennalen som föranledde en intervju här i LT den 10 maj.

Vad fick du för intryck i Venedig?

– Jag har otroligt mycket intryck, som jag håller på att landa och sortera i. Det var väldigt mycket bra videos och skulptur. Jag träffade jättemånga konstnärer, säger Jimmy Dahlberg och nämner Erwin Wurm och Brigitte Kowanz i Österrikes paviljong. I Wurms installation som bestod bland annat av en husvagn med stora hål i fick besökarna sticka ut olika kroppsdelar och när det var Dahlbergs tur blev han filmad av tysk TV när han stack ut huvudet genom ett hål i husvagnstaket. Till Wurm gav han bilder på sina egna konstverk.

– Han var väldigt uppmuntrande och nyfiken. Det var väldigt kul att alla var schyssta, säger Dahlberg.

Om vi ska börja från början, du växte upp i Odensala?

– Ja i Lillsjön, på Tranbärsvägen, säger Dahlberg. Hans mamma arbetade på Ericsson och pappan arbetade först som stridspilot på F4 och sedan som chef på försäkringsbolaget Skandia. De skilde sig tidigt och pappan arbetade i Karlstad och Stockholm. Jimmy tävlingssimmade och började tidigt arbeta som simtränare. Familjen flyttade till Stortorget och på gymnasiet gick han första året på Palmcrantzskolan, Samhällsvetenskapsprogrammet. Följt av Samhällsvetenskapsprogrammet Ekonomi, med inriktning marknadsföring, på Wargentinskolan.

Du kom in på det här med konst tidigt?

– Ja, väldigt tidigt, säger Dahlberg och berättar om ett tidigt minne av de stora Bengt Lindström-målningar som hans morfar hade hemma i sitt hus i Härnösand.

Men det blev marknadsföring du satsade på först?

– Ja, reklam och grafisk design.

Efter examen från Wargentinskolan år 2000 arbetade Dahlberg bland annat med att bygga telefonväxlar på Ericsson/Solectron. Han kompletterade även sin utbildning med kurser i grafisk formgivning. Det var under den här tiden han blev intresserad av att gå Forsbergs Skola i Stockholm, där han studerade 2003-2005 på inriktningen reklam och grafisk design.

– Där var allt möjligt, upplevde jag.

– När vi skulle göra skivomslag bjöd de in en amerikansk designer som gjort Madonnas skivomslag. Det fanns mer resurser.

Dahlberg betraktar även utbildningen på Forsbergs som en konstutbildning. Lärarna var positiva när han gjorde saker som mer hade med konst att göra. Dit hörde bland andra konstkritikern Dennis Dahlqvist. Skolan har tidigare haft elever som den i dag kända konstnären Nathalia Edenmont och Dahlberg var studiekamrat med prins Carl Philip.

– Jag var inne på att fortsätta i London, på Central Saint Martins säger Dahlberg som berättar att han vid den här tiden även fick ett frestande anbud om att börja på en reklambyrå i London. I stället blev det efter examen från Forsbergs 2005 två års reklamarbete i Stockholm innan han började på Östersunds konstskola.

Du valde konsten?

– Ja, eller det är väl så här att man inte har något val. Jag stretade emot när jag gick på Forsbergs men gjorde ofta väldigt konstnärliga redovisningar innehållande till exempel installationer och performance.

Under tiden på Östersunds konstskola blev Dahlberg involverad i Färgfabriken Norr som invigdes i april 2008. Där arbetade han som curator och med andra delar av utställningsverksamheten.

Formades du som konstnär på Färgfabriken Norr?

– Ja, delvis. Sedan lärde jag känna mycket folk också. Säger Dahlberg som berättar om hur den då Berlin-baserade konstnären Luis Berrios-Negrón uppmuntrade hans eget skapande. En annan uppmuntran blev att han vann tävlingen till utformningen av "The European Energy Trophy Award" som delas ut inom EU.

Efter tiden på Färgfabriken Norr har han arbetat periodvis på Lars Bolin Gallery och Designcentrum i Östersund samt Lat.63 art arena, Frösön. Samtidigt har han satsat på sitt eget konstnärskap. Det har blivit många tillfällen att visa sin konst.

Den traditionella bilden av en Norrlandskonstnär är någon som sitter ensam i sin stuga och målar. Men det fungerar inte så i dag?

– Nej.

Det gäller att vara mer utåtriktad, verka på sociala medier, synas på internet och bygga nätverk?

– Ja, jag är inte alltid så, men har det oftast väldigt naturligt. Det var väl kring när jag ställde ut på Jamtli år 2011 jag verkligen började använda Flickr och Facebook, och då blev jag ju jättedelad på stora sidor på internet, över hela världen.

Tidigare har det varit så att konstnärer som gjort karriär har flyttat från länet. Du kanske är ett tidigt exempel på hur man kan stanna kvar här och ändå bli stor ute i världen?

– Ja, hoppas det.

I Jimmy Dahlbergs närmaste planer ingår en workshop i grafik i Vasa, Finland, under juni samt en kortfilm i Super-8 med Mikael Rahm som skådespelare och till filmmusik av Stefan Nilsson. Dessutom kommer han från augusti att ingå i Aftergrey, en konstarena som är under uppstart av bland andra konstnären Anders Kumlien.

Mer läsning

Annons