Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlandsliv blir konst

/

En forskare och en konstnär. Deras metoder kan se olika ut, men nyfikenheten är densamma. Jörgen Sparf och Lennart Samor bestämde sig för att göra en gemensam resa genom inlandet.

Annons

"Varför väljer en person att bo där den bor?" "Hur påverkar boplatsen det liv personen lever?" och "Hur erfar och förstår en person sitt liv utifrån boplatsen?"

Frågeställningarna utgör grunden för konstprojektet "inlandsresan" som Lennart Samor, konstnär och pedagog på Jämtlands gymnasium, och Jörgen Sparf, doktor i sociologi vid Mittuniversitetet, inledde i måndags. Under en vecka åker de E45:an, genom Europas mest glesbefolkade område, för att intervjua och fotografera människor som bor längs vägen. Sammanlagt hälsar de på i tio olika hem i Jämtland, Ångermanland och Lappland. Tanken är att materialet som de samlar in ska mynna ut i målningar, grafik, text och film och så småningom bli en vandringsutställning på de orter som de nu besöker.

– Vi tråcklar oss fram, från Gäddede till Malmberget. Turistbyråer, kommuner och vänners bekanta har hjälpt oss att hitta hushåll som vill medverka. Urvalskriterierna är att personerna antingen ska vara nyinflyttade eller ha bott där väldigt länge. Det får heller inte vara några vi känner, säger Lennart Samor.

Projektidén har funnits länge – långt innan diskussionen kring motsättningarna mellan stad och landsbygd tog fart. Duon är intresserad av platsens betydelse för identiteten, men är inte ute efter att kasta in ett vedträd i debatten. Inte heller vill de romantisera eller bara lyfta fram de som lyckas i skuggan av befolkningstrendernas huvudströmmar. Men kanske kan de bidra till att vidga och nyansera bilden av en region som ofta marginaliseras?

– Målsättningen är att få fram vardagliga livshistorier som vi kan gestalta konstnärligt. Vi är nyfikna på om människors relation till platsen de bor på påverkar deras inställningar, visioner, drömmar och sätt att interagera på, både fysiskt och på nätet. Beroende på om man är nyinflyttad eller infödd kan det finnas skillnader i drivkraft, säger Jörgen Sparf.

– Det är otroligt fascinerande att de släpper in oss i sina liv. Konstnärer brukar annars oftast utgå ifrån sig själva, nu får vi deras upplevelser att förhålla oss till och det blir också materialet som vi utgår ifrån. Jag är övertygad om att arbetet även kommer att förändra min egen bild av glesbygden, säger Lennart Samor.

Projektet har initialt fått stöd av Konstnärscentrum Nord.

Mer läsning

Annons