Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formveckan visar jämtländska designklassiker

/
  • Katarina Widegren intill Paul Sahlins landskapsbonad Jämtland – en jämtländsk designklassiker.
  • Tove Gulliksson på Regionalt Designcentrum söker föremål med en historia för inbyte.
  • Jenny Persson håller i trådarna för fredagens Pecha kucha.
  • Kalle Berglunds souvenir Jämtälgen har fått nytt liv.

Designklassiker, sportdesign, pecha kucha och en möjlighet att byta grejer med varann. Formveckan är i gång.

Annons

Trangiaköket, Lundhags skalkänga. Paul Sahlins landskapsbonad. Storsjöhyttans Jämtlandsservis. Tillsammans med ett antal andra föremål har de bedömts vara jämtländska designklassiker som nu visas i en behändig utställning under den pågående Formveckan på Regionalt designcentrum.

I tisdags morse berättade Katarina Widegren, ordförande i Svensk form Jämtland, mer om klassikerna under en av veckans designfrukostar:

– Ullfrotté började tillverkas 1972 i samarbete med det svenska försvaret, berättar hon.

Ett kriterium har varit att klassikerna fortfarande ska vara i produktion, även om de kan ha förändrats genom åren. Som Kalle Berglunds Jämtälg från 1955. För tio år sedan köptes rättigheterna till älgen, en ny upplaga togs fram men försäljningssuccén uteblev. Till dess att Marianne Hising Kristiansen började måla dem i helt nya mönster.

– Nu målar hon älgar minst tio timmar om dagen, säger Katarina Widegren.

Utställningen är tänkt att turnera runt, i första hand på äldreboenden där de kan väcka minnen till liv.

Formveckan är ett årligt återkommande arrangemang med designsamtal, föreläsningar, utställningar, en pop-up-design-shop på Hamngatan och prova på-aktiviteter. På torsdag arrangeras Designdagen Jämtland i samarbete med bland andra Peak Innovation med sportdesign som inriktning.

– Vi är ju en stark region på det området, säger Katarina Widegren.

Fredag kväll arrangeras Pecha Kucha med koppling till design, konst och arkitektur i Storsjöteaterns foajé. Linda Svedberg, Anneli Kent, Theres K Agdler, Åsa Maria Hedberg, Emma Dahlqvist och Jenny Persson står på talarlistan.

Under veckan kan man också lämna in designade föremål, tjänster eller upplevelser med en tillhörande historia på Regionalt designcentrum i korsningen Prästgatan/Färjemansleden.

– De flesta har hört talas om klädbytardagar, vi har klurat på hur man skulle kunna göra något liknande med design, säger Tove Gulliksson som jobbar på Regionalt Designcentrum.

På lördag kan alla som lämnat in något sedan kvittera ut ett någon annans föremål på Storsjöteatern. Hittills har bland annat ett halsband som personen fick av sin första pojkvän lämnats in, ett designerplagg inköpt i fel storlek och en karta med smultronställen lämnats in.

– Vi vill att man ska gräva i minnet och tänka efter vad saker betyder, säger Tove Gulliksson.

När Formveckan avslutas på lördag den 10 oktober förvandlas Stortorget och Storsjöteaterns foajé till ett mecka för skaparsugna där Urbn Arts ordnar grafitti-workshop, Bäckedals folkhögskola skaparworkshop i gamla slöjdtekniker, Spilloteket återbrukar och Craft kitchen slöjdar i miniformat.

Mer läsning

Annons