Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst och kultur säljer

Konst och kultur lockar. Konst och kultur säljer. Det vet man i Holland.

Annons

Praktiskt taget varje år det senaste kvartsseklet har Holland slagit på stora reklamtrumman för sina världsberömda konstnärer, för klassikerutställningar och konstjubiléer, för nya museer och gamla mästare.

Och den internationella konstpubliken har infunnit sig och i dess släptåg den evenemangspublik som alltid går dit andra går och ser till att begivenheterna ständigt slå nya publikrekord.

Konst och kultur lockar. Konst och kultur säljer. Holland säljer sin konst och kultur bättre än något annat land.

Den tillresande publik som konsumerar konst och kultur konsumerar också på hotell och restauranger, transport och shopping. Ett kulturevenemang spiller gärna över till ett annat och det gäller att få gästen att stanna så länge som möjligt.

Ett relativt kortvarigt arrangemang som den i år 60-årsjubilerande blomsterutställningen i Keukenhof strax utanför Amsterdam beräknas locka 800 000 besökare och generera intäkter på totalt 350 miljoner euro.

Hur mycket folk och hur stora intäkter ska då inte ett treårigt konstprojekt i fyra olika städer med tio olika museer av världsklass involverade kunna dra?

Det är precis vad de uppfinningsrika holländarna har räknat ut och nu har de sparkat igång projektet. Ett gigantiskt konstprojekt med namnet Art Cities, Konststäder, som ska pågå under tre års tid med en lång rad utställningar av konst i världsklass.

I Amsterdam har 2009 proklamerats som Art City Year. Här har just en stor utställning öppnat på van Gogh Museet under temat ”van Gogh och nattens färger”. Medan andra målare fascinerats av och försökt fånga ljuset lockades van Gogh tvärtom av mörkrets och nattens färger, utomhus som inomhus. Med egna och inlånade verk från museer i New York, Tokyo, Paris och Madrid har van Gogh Museet gjort en riktig generalmönstring och redan från första dagen köade publiken till utställningen.

I väntan på att den pågående restaureringen av Stedelijk Museum ska slutföras har museet samlat ett urval av sina moderna klassiker – Chagall, Appel, Malevich, Matisse, Mondrian och Andy Warhol bland andra – i en exklusiv utställning i tillfälliga lokaler i kyrkan vid Dam.

Även i Rijksmuseum pågår restaureringsarbeten, men det hindrar inte att man just slagit upp portarna till en specialutställning av sina främsta mästerverk.

Men den riktigt stora konsthändelsen i Amsterdam under året blir öppnandet av Hermitage Amsterdam den 20 juni. Det är en filial till Eremitaget i St Petersburg, som inrymts i en 1600-talsbyggnad och upptar ett helt kvarter. Nästan en halv miljard kr har det kostat att färdigställa denna magnifika museibyggnad.

Men några fasta samlingar kommer inte att finnas här, utan de lånas in tillfälligt till varje utställning. Premiärutställningen, som ska handla om Tsarens hov, kommer att bli en av de största som någonsin arrangerats i Europa med 1 800 inlånade objekt från Eremitaget i St Petersburg. Senare planeras en nästan lika stor utställning om Alexander den store och hans tid.

Tillsammans med Rembrandthuis och Judiska museet kommer Hermitage Amsterdam, när det slår upp sina portar i juni, att bilda ännu ett museikvarter centrala Amsterdam.

I grannstaden Haag visas i den underbart vackra museibyggnaden Mauritshuis Holländska mästare från Guldåldern, totalt ett hundratal mästerverk med riktiga toppnummer av Rembrandt, Vermeer, Frans Hals och Paulus Potter. Men här öppnar också en stor utställning med Jacob van Ruisdaels verk.

Gemeentemuseum i Haag visar under samma tid en fotoutställning med Man Rays främsta inspirationskällor samt en samling konst från 20:e århundradet.

Även Rotterdam och Utrecht kraftsamlar för att vara med i detta treåriga konstprojekt, som inte bara vill väcka nytt internationellt intresse för gamla och nya holländska mästare, utan förstås också dra kulturturister till Holland och få dem att stanna så länge som möjligt.

Det blir av allt att döma tre heta konst- och kulturår i Holland. Z

Mer läsning

Annons