Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst med liv och mening

/

Annons

Vad är bra konst? Det är en evig fråga som självklart inte har några givna svar. Svaren varierar mellan olika personer och den varierar över tiden. Naivism är till exempel en omdiskuterad konstriktning som retar en del och älskas av ännu fler.

Och naivism är en konst som nuförtiden nästan kan vara vad som helst. Vill man kan man kalla Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström och Ernst Billgren för naivister.

Men det finns en naivism vid sidan om modenaivismen. En naivism som ligger närmare det ursprungliga tänket, närmare Olle Olsson, X-et och Hilding Linnqvist. Viljan att utan krusiduller skapa något berättande nära verkligheten.

Bolin & Bastard

Elin Forsell visas just nu hos Bolin & Bastard. Det är andra gången hennes konst visas där. Hon är en naivist i ordets ursprungliga betydelse. Hon använder starka klara färger, hennes motiv är verkligen vardagsnära och perspektiven är inte de ”rätta”.

”Samtal pågår” är utställningen döpt till. Allt handlar om människor, ofta med barn närvarande.

Det är ett måleri som talar direkt till betraktaren. Det är en mycket skicklig naivist som medvetet återskapar verkliga eller påhittade situationer i bild.

– Ja. Från början skrev jag mycket. Jag satsade på journalistik och på berättelser. Men sedan var det som om orden tog slut. Då kom jag in i måleriet i stället. Och nu är det som om alla berättelserna fortsätter igenom måleriet i stället, förklarar hon.

På väggarna möter vi kvinnorna som pratar i köket, fruktstunden på dagis, picknicken i det gröna, den stora festen i turkost ljus, det fikande gänget och så vidare. Och fikat fortsätter ut ur målningarna då Elin dessutom i nålfilt har gjort prinsesstårtor, dammsugare och småkakor.

Det är svårt att inte gripas av målningarna. Att inte känna igen sig i situationerna och bara ryckas med av kraften och glädjen i de klara färgerna.

Någon på vernissagen talade om att det är liknande färger som Primus måleri. Och visst var de så kallade sinnessjukas konst en av inspirationerna för de första naivisterna.

Men det är också viktigt att skilja på naiv och på naivism. Elin Forsell målar i en naivistisk berättande tradition. Men de motiv hon målar är hämtade från hennes egen vardag som småbarnsmamma just nu i Uppsala-trakten.

Det är så kul att möta ett måleri som vågar vara så enkelt och så direkt och som därför också blir så bra. Sedan Elin Forsell ställde ut senast i Bolin & Bastards lokaler har hon fött barn vilket märks inte minst i motivvalet. Det stora genombrott vi var många som trodde på efter förra utställningen har nog bara blivit lite uppskjutet. För det här är ett måleri som vinner. Och någon pratade om att just i kristider är vårt behov av naivism ännu större än annars. Och är det så bra som hos Elin Forsell så inte mig emot.

Ahlbergshallen

Du får tillgång till en stor vacker utställningslokal mitt i en konstälskande stad. Vad väljer du då att visa?

Anna-Lena Törnström är en mycket erfaren konstnärinna från Umeå. I Härke konstcentrums regi får hon ställa ut i Ahlbergshallen.

Vad ser vi då på väggarna? En målning av en prickig svart jacka på vit bakgrund, en målning av ett par shorts. Små målningar kallade jordsmycken på mossgrön bakgrund. En enkelt skissad flicka i svarta streck på gult. En stor triptyk där vita streck målats på vit bakgrund och där det kan vara blommor och fåglar. En stapel av löst sammanfogade pappkartonger med två dvd-spelare i och inklistrade bilder på skor. En rad bajskorvsliknande hopknölade saker där bilder på skor har klistrats på.

Ja, något mer finns det också. En målning sticker ut där rosa färg liksom kastats mot en jacka. Det är den enda målningen som innehåller någon form av liv.

Allt det övriga är för mig alldeles stumt. Det talar inte till mig.

Jag frågar konstnärinnan i stället. Hon säger att det ”får inte bli för tydligt” och hon säger att ”hon fattar inte själv varför det blir så här”.

Ja, våra utställningsrum kan innehålla så mycket. Just nu innehåller Ahlbergshallen konst av det slag vi ibland får se lite för mycket av. Konst som bara känns sökt och som inte förmår nå fram till mig som betraktare, och som ännu värre - inte ens försöker nå fram till mig.

Jag önskar kort sagt att det hade kastats lite rosa färg mot fler av verken.

Den som vill uppleva konst med liv och mening hittar den just nu hos Bolin & Bastard. Upplev Elin Forsells måleri där nu under april. Unna er det!

Mer läsning

Annons