Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jul med Bestsellern

Annons

JULEN är den tid på året då flest människor ägnar sig åt bokläsning. Åtskilliga julklappar visar sig innehålla en bok. Nu infinner sig också det lugn och den ledighet som krävs för att man ska kunna njuta av en god bok.

Och aldrig tidigare i mitt liv torde jag ha delat en läsupplevelse med så många som under just den här julen. Man kunde förutse det redan under senhösten när varje bokhandel, varuhus och stormarknad hade kört fram hela pallar med den efterlängtade boken.

Boken jag talar om är förstås Dan Browns Den förlorade symbolen, uppföljaren till megasuccén Da Vinci-koden och en självklar bestseller redan långt innan den var utgiven. I vårt land brukar vi räkna en bestseller från ungefär 25 000 ex i upplaga. När det gäller Den förlorade symbolen hade Bonniers förlag tidigt bestämt sig för en tio gånger så stor förstaupplaga och kalkylerat med att den skulle flerdubblas i slutändan.

Bokförlaget Random House, som har världsrättigheterna på engelska av Dan Browns senaste spänningsroman, tryckte sin hittills största förstaupplaga på 6,5 miljoner ex. Det gjorde man med vetskapen om, att Da Vinci-koden hittills sålt i ofattbara 81 miljoner exemplar världen över. Vad skulle då inte en lyckad uppföljare kunna sälja?

Men frågan var om Dan Brown skulle kunna upprepa sin boksuccé? Da Vinci-koden var när den kom ut 2003 Dan Browns fjärde bok. Under tiden som gått i väntan på uppföljaren har hans tre första böcker också översatts till svenska; Gåtornas palats (1998), Änglar och demoner (2000) och I cirkelns mitt (2001). Ingen av dem har blivit någon större försäljningssuccé, men frågan är om inte Änglar och demoner faktiskt är Dan Browns hittills bästa bok?

Men som sagt, nu var frågan om Dan Brown skulle kunna upprepa succén med Da Vinci-koden? Stämningen var nästan hysterisk inför boksläppet den 15 september. Trycket från bokhandeln var enormt. Förväntningarna väldigt uppskruvade.

Aldrig tidigare har väl en bok blivit så snabbt recenserad i så många medier och mottagandet av Den förlorade symbolen blev överlag gott. Inte översvallande, men klart godkänt, trots de skyhöga förväntningarna.

Nu gällde det för det svenska förlaget att komma snabbt till skott med utgivningen. En vecka fick översättningen ta och det var förstås en övermänsklig uppgift för översättaren av Dan Browns tidigare böcker, Ola Klingberg. Därför engagerades ytterligare fem översättare, som fick ge sig i kast med etthundra sidor var, som sedan skulle passas ihop till en helhet. Det var mycket som var extraordinärt med den här bokutgivningen, men så var det också mycket pengar som stod på spel.

Kapplöpningen lyckades och på utsatt datum i oktober låg Dan Browns förväntade nya succébok på de svenska bokhandelsdiskarna i limegrönt omslag med mystiska tecken och symboler. Och sedan dess har vi alla dragit vårt strå till Bonniers bestsellerstack.

Drygt 600 sidor av världens mest läste spänningsförfattare har vi plöjt under juldagarna. Vi har slagit följe med Robert Langdon, Harvard-professor i religiös symbolik, när han än en gång ofrivilligt blir indragen i en jakt på mystiska tecken och symboler.

Den här gången är det inte Peterskyrkan i Rom som utgör händelsernas centrum utan Capitolium i Washington och det är i frimurarnas slutna ordensvärld som intrigen byggs upp.

Historien som Dan Brown berättar är grymmare, blodigare och mer dramatisk än i någon av hans tidigare böcker. Men trots det blir Den förlorade symbolen med alla sina symbol-gåtor och sin teckenmystik till slut en rätt seg anrättning.

Det komplicerade dramat utspelar sig under 12 intensiva timmar. Jag skulle tro att de flesta läsare behöver lite längre tid för att ta sig igenom den 614 sidor tjocka tegelstenen. Många har nog tagit hela julhelgen på sig.

Mer läsning

Annons