Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exotiska Sveg

Annons

Min kompis Inga har levt ett rätt spännande liv. Hon har bott utomlands under många år. Först som kombinerad ”skibum” och hippie i Alperna och USA på orter som Chamonix och Taos. Senare som fotograf och mamma på Grönland. Nu bor hon i Nilsvallen utanför Sveg.

För Inga är det inget nerköp. Härjedalen är minst lika exotiskt som Alaska, Grönland och New Mexico. Kanske är det svårt att förstå för den infödde. Kanske måste vi få denna bekräftelse från inflyttare för att riktigt förstå värdet av våra hemtrakter.

I Taos i New Mexico hittade Inga sitt Shangri-La, en magisk plats dit många skidåkare och levnadskonstnärer sökte sig för att leva det enkla och goda livet. Hon umgicks med många ur Woodstock- generationen. Det var gröna vågen och alternativa livsstilar som gällde. Sporten var att leva så billigt som möjligt och så socialt som möjligt.

När Inga flyttade hem från USA på 1980-talet var det till Mittådalen hon drog. Vinter och fjäll var lockande. Rötterna på västkusten kändes inte lika intressant.

När Inga några år senare flyttade till Grönland var det på grund av kärleken till en poet. De bodde i hans hemort Qaanaaq eller Thule som det också kallas. På en yta lika stor som Danmark bor det sammanlagt 800 personer. Inte så konstigt att alla känner alla och att de flesta är släkt med varandra. Männen jagar och kvinnorna jobbar inom vård och omsorg. Känns det bekant?

När Inga födde sin dotter var hon omgiven av släkt och vänner. Barnmorskan var hennes svägerska och sköterskan var en av hennes bästa vänner. Det var fantastiskt att vara så omhuldad och trygg, minns Inga.

När kärleken tog slut skulle Inga flytta hem. Men vad var hemma egentligen? När hon flyttade från Grönland i slutet av 1990-talet var Härjedalen återigen det självklara målet.

Naturen och människorna är det viktigaste för Inga. Där finns många likheter mellan Qaanaaq och Sveg. Liksom på Grönland är man beroende av vädret och ljuset, av årstidernas växliwngar. Man ska känna sig hemma. I Härjedalen är man inte sitt jobb utan man är sig själv, säger Inga. Det känns lite som en slogan för Norrlands Guld fast på riktigt!

I Sveg kan livet vara anspråkslöst och enkelt. Man hälsar på varandra på ICA och det finns inte så många hierarkier. Visst låter det fantastiskt. Alldeles runt hörnet har vi en exotisk plats med samma dragningskraft som Chamonix och Taos i New Mexico. Köp en biljett till Sveg och bli en upptäckare i eget land. Exotiska Sveg kan bli ditt nästa resmål, ett nytt Shangri–La.

Mer läsning

Annons