Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kamp om prestige och besökare – tre kulturhuvudstäder i Europa 2010

/
  • Stadskärnan i Pecs har förklarats som kulturarv av Unesco. Foto: Bela Szandelszky/AP/SCANPIX

När Umeå tidigare under hösten kammade hem segern i det svenska racet om Europas kulturhuvudstad 2014 sände man förmodligen en tacksamhetens tanke till den ungerska staden Pecs, där en delegation från Umeå varit på studiebesök och inhämtat värdefulla råd om hur man bäst skulle matcha sin kandidatur.

Annons


Lilla okända Pecs i sydvästra Ungern blev nämligen mot alla odds utsedd till europeisk kulturhuvudstad 2010.

Pecs hade väl ungefär samma förutsättningar som Umeå. En stad med 153 000 invånare och med ett universitet som samlar 35 000 studenter. Inte särskilt många kulturinstitutioner, men med en historia, som får Umeå att framstå som ett nybyggarsamhälle. Pecs har en stadskärna med många gamla romerska lämningar, som av Unesco förklarats som kulturarv.

Men Pecs blir inte ensam europeisk kulturhuvudstad 2010. Tre städer kommer att dela på den prestigefyllda titeln och göra allt för att leva upp till de förväntningar som ställs på en europeisk kulturhuvudstad.

Vid sidan av lilla okända Pecs i Ungern är det mångmiljonstaden Istanbul, som har en tredjedel av sin befolkning boende på den asiatiska sidan om Bosporen, samt Ruhrområdet i Tyskland, som omfattar inte mindre än 53 städer. Mer olika kunde de tre kulturhuvudstäderna 2010 knappast vara.

Det var med det uttalade syftet att föra Europas folk närmare varandra som EU 1985 beslöt att det varje år skulle utses en europeisk kulturhuvudstad, som skulle få chansen att visa upp sitt speciella kulturarv och i samarbete med andra städer och länder i Europa initiera nya projekt och utbyten på kulturområdet.

Den första stad som fick äran att bli europeisk kultur-huvudstad var Athen, eftersom det allmänt ansågs att kulturens vagga stått just där.

Sedan dess har ett 40-tal städer, stora som små, blivit utsedda till Europas kulturhuvudstad under ett år. Under de första 15 åren bara en stad varje år, men vid millennieskiftet 2000 ansågs utnämningen vara så prestigefylld att inte mindre än tio städer fick den äran och därefter har ett par städer varje år fått dela på den ryktbarhet som upphöjelsen fört med sig.

Uppmärksamheten kring Europas kulturhuvudstad har, visar nu många undersökningar, lett till ett stort uppsving för besöksnäringen i de städer som blivit utnämnda.

Nu får alltså Umeås förebild Pecs hårdast tänkbara konkurrens om uppmärksamheten av den kosmopolitiska storstaden Istanbul, som är Turkiets kulturella och ekonomiska centrum trots att Ankara är huvudstad. Istanbul har en befolkning på drygt 12 miljoner människor, varav en tredjedel alltså faktiskt inte bor i Europa utan i Asien.

Under kulturhuvudstadsåret 2010 kommer Istanbul att göra jättesatsningar på kulturen. Man har redan rustat upp Atatürks Kulturcentrum liksom Topkapipalatsets museum och Hagia Sophia, en av världens mest kända kyrkor. Man kommer att öppna ett nytt kulturcentrum för teater och musik och initiera ett nytt operahus ritat av världsberömde Frank Gehry.

Vidare satsar Istanbul på en internationell balettävling, en arkitekturbiennal, Design 2010, Istanbul Film Festival 2010 och en två veckor lång festival med konst och musik.

Mest annorlunda kandidat i de europeiska kulturhuvudstädernas historia är Ruhrområdet, som ju inte är en utan hela 53 städer med tillsammans drygt fem miljoner människor av 170 olika nationaliteter.

Kulturhuvudstadsåret i Ruhr har mottot ”Wandel durch Kultur – Kultur durch Wandel”, alltså ”Förändringar genom Kultur – Kultur genom förändringar”.

Att Ruhrregionen redan nu har kultur att locka besökare med framgår av den statistik som säger, att här finns 200 museer, som tillsammans har mer än en miljon besökare årligen, 120 teatrar, 100 konserthus, 250 festivaler och 19 universitet.

Umeå har förstås anledning att göra flera studiebesök i Pecs 2010 för att se hur det går för den lilla ungerska staden att hävda sig gentemot giganterna Istanbul och Ruhr. Men Umeå kommer knappast att få det lika tufft i konkurrensen med Riga 2014.

Mer läsning

Annons