Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En eldsjäl och entreprenör

Annons

Jag har träffat en eldsjäl. Ni vet en sån där kraftfull och till synes outtröttlig person som verkar ha ett alldeles eget litet kraftverk inombords. En människa som inspirerar och peppar sin omgivning.

Min eldsjäl, vi kan kalla henne Margaretha, har länge varit politiker, projektledare och företagare. Hon har drivit vandrarhem och värdshus, organiserat nya politiska partier, kämpat för landsbygdens unga kvinnor och renoverat hus och gårdar. En stridbar representant för jämställdhet, företagsamhet och landsbygdsutveckling. Samtidigt som hon gjort allt detta har hon fött fyra barn.

Min eldsjäl är helt enkelt en entreprenör i ordets bästa bemärkelse. En som företar sig och gör, en som inte bara tänker tankar utan också förverkligar dom.

Med tanke på hennes välmatade CV skulle man kunna tro att hon är en gammal räv, men icke. Faktiskt yngre än undertecknad, om nu det kan betraktas som en merit.

Alla projekt har haft sin bas i hemkommunen, vi kan kalla den Berg. Det är därifrån min eldsjäl opererar när hon tar världen i besittning.

Även om hon varit brinnande i närmare 20 år har hon aldrig varit hetare än nu. How come? Nu har hon plötsligt ett riktigt stort och spännande företag på gång som handlar om ett slags systerskapets shopping på nätet.

För alla oss medelålders feminister och jämställdhetsivrare som ständigt tjatar om att det privata är politiskt kommer här en härlig uppgradering av detta mantra.

Marknaden kan också bli politisk. Vi kan förändra världen till det bättre med hjälp av schyssta affärer.

Eller om vi pratar med min eldsjäl: change the world in business with women, som det heter i hennes koncept.

Min eldsjäl har alltid velat förändra och förbättra världen. Ett mindre utmanande projekt vore henne främmande. Efter 20 års arbete på lokal och regional nivå är hon nu mogen för en tuffare utmaning. Via en särskild sajt kommer snart kvinnor och företagare över hela världen att kunna erbjuda sina varor och tjänster på denna digitala marknadsplats. Alla vi som vill skapa bättre möjlighet för kvinnor att försörja sig själva och skapa välstånd kan nu bidra genom att göra våra inköp via denna systerskapets affärssajt. Om vi inte enbart är plånbokskonsumenter det vill säga.

Min eldsjäl säger att vi alltför sällan tänker på Marknaden som en grupp kvinnor, att vi inte inser vår egen makt som konsumenter. Kanske påverkar vi mer när vi handlar än när vi röstar vart fjärde år?

Jag försöker provocera min eldsjäl genom att fråga vad hon ska göra om denna satsning gör henne rik. Då svarar hon omedelbart att hon tänker satsa de eventuella miljonerna på ett Ungdomens Hus i Svenstavik. Där ska det finnas lika många symaskiner som datorer, alla ska kunna utvecklas och omvärlden ska komma till Bergs kommun via detta hus. Dessutom vill hon bidra till att skapa roliga jobb för kvinnor. Snabbare än någon hinner säga entreprenörskap kommer nog detta mål att vara uppfyllt. Definitivt i Bergs kommun och förhoppningvis också i resten av världen.

Annons