Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ek tillbaka på S med det blå

/
  • LT:s tidigare fotograf Robert Henriksson, som är flerfaldigt prisad för sina foton både nationellt och internationellt, ställer ut i Badhusparken.Foto: Henrik Flygare
  • Anders Ek är tillbaka och ställer ut sina blå målningar på Galleri S. Torvalla by har bland annat stått modell för hans landskapsmålningar. Foto: Håkan Luthman
  • Även Anders Eks sambo silversmeden Eivor Silvander ställer ut sina smycken på Galleri S.Foto: Håkan Luthman

Annons

Sportlovsstart i solsken. Fullt av folk i Vinterstaden. Men för att se Robert Henrikssons prisbelönade bilder får man vänta till efter klockan 18.00 på kvällen. Kul med kvällsgalleri, eller skymningsgalleri, eller vad man nu ska kalla det.

En solig eftermiddag i slutet av februari är det i vart fall knappast något fel alls med hela idén Vinterstaden. Vackrare och mer välbesökt kan det knappast bli. Och mitt i allt fotografier av en mycket prisbelönt lokal fotograf i samarbete med Färgfabriken. Så rätt!

Den av vårens utställningar jag och många andra såg mest fram emot var USA-födda norskan Karima Risk hos Bolin & Bastard. Men tydligen gick inte Karimas stora verk och gallerilokalen ihop. De var liksom inte kompatibla som det var tänkt. Så den utställningen är framflyttad till hösten. Riktigt tråkigt.

Drejeriet

Men Gunhild Åkerblom hade i vart fall vernissage på Drejeriet i lördags. ”Glasklart” är utställningen döpt till och det är precis det som visas.

– Jag kände så att jag längtade tillbaka till glasgravyr. På skolan var det ju så lätt där allt man behövde fanns. Men nu har jag investerat i en glasgravyrmaskin. Det är så himla kul, säger Gunhild.

Drejeriets lilla gallerilokal är fylld med skivor av klart glas. På dem är det graverat. På någon en blomma, på någon lite symboler och på andra träd.

Där finns också mer symboliska verk. Som de fyra små glashusen med en sten inuti. Eller skivan med texten i stil med ”Nu beslutar vi att vi beslutar…”.

Den är passande nog döpt till ”Bestämt” och Gunhild förnekar inte att den är inspirerad av det politiska livet i hennes hemkommun Berg.

Det märks och känns att det är en riktigt intensiv skaparglädje som ligger bakom de verk som visas.

– Ja, det är så kul att kunna arbeta i en enda process. Jag behöver inte vänta på slutresultatet. Jag kan arbeta i nuet på ett helt annat sätt än i lera, säger Gunhild.

En vacker och bitvis riktigt tänkvärd utställning i det lilla är ”Glasklart”.

Galleri S

På Galleri S är Anders Ek tillbaks. Med sig har han sin sambo silversmeden Eivor Silvander.

Och i det första rummet möter vi Anders Eks blåa målningar igen. Han har återigen sökt sig tillbaka till de där dammarna borta i Torvalla by. Hur många målningar av deras vattenspeglingar han gjort vet han inte riktigt.

– Jag har ju levt med de där dammarna sedan jag var liten. Och jag kommer säkert att fortsätta måla dem, säger han.

Projektet är så konsekvent. Men den som vill se dammarna i dag i verkligheten kan inte det.

– Nej, det är igenväxta. Så de finns egentligen numer bara i mina målningar. Men jag har hur mycket foton som helst av speglingarna. Och det som lockar mig är väl att jag gillar en yta som speglar sig i en himmel, berättar Anders.

På Galleri S kan man se sex stycken av dessa vattenmålningar. Stora målningar i blått med en yta som har få andra färger i sig, mest bara antydningar som en spegel.

Men Anders Ek visar också nio stycken landskapsmålningar. Det är dels vyer från trakten runt Torvalla By och så är det vyer över fjällen och sjöar. På någon kan man känna igen Åreskutan.

– När jag ställer ut i Stockholm är det bara vattenmålningarna de är intresserade av. Men här krävs det också landskap, säger Anders.

Eivor Silvander visar silversmycken runt olika teman. Jag gillar främst två halsringar. En av Åreskutan med kabin i guld och en av en våg. Båda halsringarna skulle lika gärna kunna vara skulpturer. De har ett eget uttryck.

Men här finns också örhängen, ringar och armband. Ett renhornsinspirerat armband har också något eget i sig.

Men Anders EK imponerar. Hur många har inte sagt åt honom att han måste sluta måla vattenspeglingar och börja göra något annat för att få sälja. Men när han nu åter har en stor utställning. Vad visar han då i första rummet om inte fler vattenspeglingar. Det är en beundransvärd konsekvens. Ett stort plus.

Annons