Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill öka kunskapen om romer

/
  • Den handbyggda vagnen är full av textilier, möbler och föremål som blir bra ingångar för att diskutera romernas situation från 1900-talet fram till i dag. Erland Kaldares vill öka allmänhetens kunskap om romer.
  • Ett besök i trävagnen kan öka förståelsen för hur det var att leva som rom i Sverige under 1900-talet. Ett 30-tal skolklasser i länet kommer att besöka vagnen som naturligtvis också är öppen för allmänheten.
  • Ett besök i trävagnen kan öka förståelsen för hur det var att leva som rom i Sverige under 1900-talet. Ett 30-tal skolklasser i länet kommer att besöka vagnen som naturligtvis också är öppen för allmänheten.

Vilka är romerna, hur länge har de funnits i Sverige och vad är egentligen romsk kultur? I dag är första dagen på två romska veckor på Jamtli.

Annons

Spetsgardiner i fönstren och en fotogenlampa på en krok på ytterväggen. Men innanför då? Nu har den som vill chansen att få en mer fördjupad bild av romerna; deras kultur och historia från 1900-talet och fram till i dag. Romska Kulturcentret i Malmö är ute på en turné med en autentisk trävagn från 1950-talet och nu står den parkerad på Jamtli. Syftet är bland annat att synliggöra romerna som minoritetsbefolkning i Sverige och öka allmänhetens kunskap om romernas kultur.

– Det är få som känner till vår historia, de flesta förknippar oss bara med tiggarna på gatorna. Att romerna, sedan 500 år tillbaka, har betytt mycket för den svenska industrin med sitt hantverk är mindre känt. Vi vill berätta om det och om att de flesta romer i dag är bofasta med rätt till samma liv som majoritetsbefolkningen, säger Erland Kaldares, från Romska Kulturcentret i Malmö, som också hoppas att han kan slå hål på några av de fördomar som än i dag förföljer romerna.

– Det finns fortfarande de som tror att vi stjäl barn. Fördomarna går i generationer och vi måste öka kunskapen.

Vagnen användes som bostad av romer i Östtyskland ända fram till 1980-talet. Nu har den renoverats varsamt och är den enda som finns kvar i Norden.

– När romerna blev bofasta blev vagnarna mer eller mindre överflödiga. Många såldes till cirkusar och tivolin, men majoriteten har försvunnit, säger Erland Kaldares.

Jamtli och Regionalt kulturforum i samarbete med Romska Kulturcentret står bakom de romska veckorna som är späckade med spännande kringarrangemang. Några av programpunkterna är romsk film, musik med Tibble Transsibiriska, designworkshop, föredrag och mycket mera.

Bildkonsten visar ett silversmycke av silversmeden Rosa Taikon i Jamtlis entré. Regional Biblioteksverksamhet bjuder in till en fortbildningsdag för bibliotekspersonal, pedagoger och folkbildare, bland annat på Storsjöteatern där utställningen "Katitzis resa genom Sverige", om Katarina Taikons självbiografiska böcker, visas.

– Hur kan man använda skönlitteratur för att bryta diskriminering? Vi ska få höra om ett projekt i Västerbotten som har jobbat med just det, säger Catarina Lundström, regional biblioteksutvecklare.

I vintras visades utställningen "Romernas nordiska kulturhistoria" på Fjällmuseet i Funäsdalen.

Läs mer:

En osynlig historia

Vill synliggöra romer i Sverige och Härjedalen

Mer läsning

Annons