Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Som att få en hälsning av litteraturvärldens Lionel Messi"

/
  • I samband ALMA-prisutdelningen i Stockholm dit ÖFK var inbjudna för att berätta om kultur och läsning passade Emir Smajic på att ta en rundvandring i Stockholms stadsbibliotek.    Foto: Lasse Landin
  • ÖFK:s Emir Smajic i samtal med journalister från Syd-Afrika och Förenade Arabemiraten.   Foto: Lasse Landin

Nu uppmärksammar den internationella pressen ÖFK:s framgångsrika kultursatsning, som också genererat i en personlig hälsning från författaren Chimamanda Ngozi Adichie.

Annons

Sedan Östersunds FK drog igång sin satsning Kulturakademin 2011 har klubben blivit omskriven i hela landet och nu sprider sig ringarna på vattnet även utanför Sveriges gränser. På tisdagen träffade ÖFK:s representanter – kulturcoachen Karin Wahlén, kanslichefen Lasse Landin och spelaren Emir Smajic – journalister från hela världen för att prata om kultur och läsning i samband med ALMA-prisutdelningen i Stockholm. Årets pristagare till Astrid Lindgrens minne är PRAESA, Project for the Study of Alternative Education in South Africa, en organisation baserad i Kapstaden som sedan 1992 bedriver läsfrämjande arbete för barn och ungdomar i Sydafrika.

– Vi berättade dels om Kulturakademien och dels om projektet "Passa boken" som just handlar om att inspirera unga att läsa mer. Det är jättehäftigt att vi fick det här utrymmet, säger Karin Wahlén, som också är glad över att författaren Chimamanda Ngozi Adichie skickade en personlig hälsning när hon fick höra att klubben läste hennes bok ”Americanah”.

– Det betyder mycket – framförallt för lagkaptenen Brwa Nouri som var den som valde boken. För honom var det som att få en hälsning av litteraturvärldens Lionel Messi (en av världens främste fotbollsspelare reds. anm.), säger Karin Wahlén och skrattar.

Just nu ligger ÖFK på andra plats i Superettan och av elva spelade matcher har laget inte förlorat en enda. Karin Wahlén tror att klubbens kulturarbete, som både består av att skapa och konsumera kultur, har blivit en framgångsfaktor både på och utanför planen. Hittills har de skrivit en bok, målat tavlor och spelat teater och i år är det dans som står på schemat, under ledning av dansaren och koreografen Maria Nilsson Waller.

– På måndag börjar vi öva i skarpt läge, sedan sätter vi upp en dansföreställning den 14 oktober, säger Karin Wahlén.

På onsdag 3 juni är ÖFK inbjudna till SVT:s morgonsoffa. Sedan möter de Degerfors på hemmaplan. Det är bara att hoppas att kulturvindarna är med dem.

Mer läsning

Annons