Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvartetten kammade hem full pott i skrivartävlingar

/
  • Fyra i en skrivargrupp är lagom många, tycker Gunilla Johansson, Ulla Wilbe, Ingrid Persson och Eva Bergman Nilsson. De har alla med varsin text i höstens nya jämtländska skrivarantologier.
  • I
  • Ulla Englspergers
  • Martin Johansson bidrar med

Länets invånare är ett skrivande folk. Det är en slutsats man kan dra utifrån två nya antologier, "Skrivmaskinen" och "Orter och ställen". LT:s Åsa Eriksson Ahnfelt har träffat skrivargruppen vars samtliga fyra medlemmar fått sina bidrag antagna.

Annons

"Skrivmaskinen" är utgiven av Folkuniversitetet i samarbete med Jengel förlag och kom ut i handeln i början av augusti. "Orter och ställen", som Länskulturen står bakom, presenteras vid ett boksläpp på Östersunds bibliotek den 15 september.

Böckerna är resultatet av två skrivartävlingar som utlystes i vintras, och innehåller sammanlagt 31 texter av 27 jämtländska författare. Fyra av dessa författare är Eva Bergman Nilsson, Gunilla Johansson, Ingrid Persson och Ulla Wilbe. De utgör en skrivargrupp som träffats regelbundet sedan åtminstone fem år tillbaka:

– Vi är faktiskt inte riktigt säkra på hur länge vi hållit på, säger Gunilla Johansson, som var den som drog igång gruppen.

Gunilla är ganska etablerad som författare genom sin roman "Konsten att fånga en hingst" från 2006 och den poetiska berättelsen "Stenen i grunden" som kom i våras. De andra tre beskriver sig själva som sådana som skrivit för det mesta, men inga proffs.

I gruppen har de funnit ett tryggt rum för läsande, skrivande och återkoppling – uppmuntrande och kärleksfull men också ganska tuff ibland:

– Vi blir strängare och strängare kritiker ju bättre vi lär känna varandra, säger de.

När de bestämt sig för att alla skulle skicka in till skrivartävlingarna skärpte de till sig lite extra. Texter som fått ligga till sig i byrålådorna plockades upp och lästes igenom, diskuterades, skrevs om. Vilka passade in under Länskulturens tema "Orter och ställen"? Vilka borde hellre skickas in till Folkuniversitetet, som inte satt upp några regler alls för vad bidragen skulle handla om?

Ingrid Persson, som mest skriver poesi, hittade dikterna som nu finns med i "Orter och ställen" under rubriken "Vandringar i vinterrummet".

– De utspelar sig i naturen, ett rum – eller ett ställe – som är mycket viktigt för mig, säger hon.

Eva Bergman Nilssons bidrag i "Orter och ställen" är "Korridoren", en berättelse från skolvärlden som Eva känner väl till efter en lång karriär som lärare. Gunilla Johansson har samlat minnen från olika hus som kantat hennes väg genom livet i en novell som hon kallat "Mina röda hus".

Ulla Wilbes text "Vart är vi på väg?", som kom med i Skrivmaskinen, handlar om minnesförlust och om hur snabbt livet kan förändras.

– I grunden är det självupplevt. En händelse under en semesterresa inspirerade mig, säger hon.

Delad glädje är dubbel glädje, och för samtliga var det förstås extra roligt att alla fyra fick sina texter antagna. Samtidigt understryker de vikten av att inte slås ner om man inte kommer med. Och att gruppen kan fungera som ett skyddsnät för den refuserade.

För Ulla Wilbe var det inte självklart att hon skulle skicka in någon text den här gången. Men stödet från skrivarkamraterna fick henne att våga.

Och nästa gång det blir en skrivartävling, kommer du att delta då?

– Självklart, säger Ulla med ett stort leende.

Mer läsning

Annons