Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur utvecklar bygden

Förra helgen genomfördes för andra gången festivalen "Härjedalspipan Revisited" i regi av Härjedalens kulturcentrum (HKC) med både svenska och internationella grupper av hög klass.

Temat var folkmusik med inslag av den Härjedalspipa vars tradition förts vidare från Olof Jönsson (1967-1953) i Överberg, via Oskar Olofsson i Lillhärdal som i sin tur fört hantverket vidare till Gunnar Stenmark i Ås utanför Östersund. Vi som var där imponerades av arrangemanget och musikens kvalitet. I tidningen Härjedalen kunde man veckan efter läsa om HKC:s besvikelse sedan de fått avslag på sin ansökan om anslag på 550 000 kronor för 2014 och kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäckes försök att höja bidraget från det föreslagna 100 000 kronor till 200 000 kronor.

Förslaget röstades ner och ett uttalandet från kommunalrådet Anders Häggkvist tyder på att den debatt som förekommit i media om HKC var ett av skälen till avslag. HKC har visat förmåga att skapa, marknadsföra och söka medel för sina arrangemang. HKC har knutit an till den lokala folkmusiktraditionen i Härjedalen och har dessutom planer på att ordna en permanent utställning om Oskars med fleras instrumentbyggande i Lillhärdal. Enligt HKC själva innebär det nu beviljade anslaget att de får stoppa flera ansökningar. Jag är inte insatt i de olika turer som förekommit om anslagen till HKC men förstår deras frustration av att inte kunna utveckla sin verksamhet. Jag kan också förstå krocken mellan HKC:s ambitioner och kommunens roll att tillfredsställa olika kulturella behov i kommunen.

Jag känner dock oro över HKC:s fortsatta verksamhet och kan bara vädja till Härjedalens politiker att inte låta HKC:s egen reaktion över låga bidrag i sig bli ett hinder för att de kan bedriva och utveckla sin verksamhet. Lyft därför blicken och se utvecklingspotentialen i HKC. Kultur är en tillväxtfaktor som kan ge de arbetstillfällen som så väl behövs i Lillhärdal. Utvecklingen i Lillhärdal är ju inte överdrivet positiv.

Ulf Lindblom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel