Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur-Sverige protesterar och Yran klargör sin hållning

Storsjöyran: Även Kartellens röst har rätt att bli hörd.

Beskedet om att Peace & Love-festivalen avbokar hiphopgruppen Kartellen har väckt reaktioner i kultur-Sverige. Nu hoppar artisten Stefan Sundström av festivalen i protest.

"Ett scary brott mot yttrandefrihet. Jag hoppar fan av", skriver Stefan Sundström på Twitter, ett ställningstagande som bekräftas av artistens presstalesperson.

I sociala medier beskriver även komikern Özz Nûjen tilltaget som "pinsamt", medan programledaren Ametist Azordegan skriver att nymoralistiska vindar blåser omkull Peace & Loves varumärke.

Under fredagen slöt flera artister upp i Stefan Sundströms protest. Medlemmarna i Dennis Lyxzéns band INVSN, där Jämtlandsmusikern Patrik Backlund också spelar, skrev ett brev till Peace & Love på Facebook. Där undrar gruppen om de fortfarande får spela på festivalen, eftersom de står för samma värderingar som Kartellen: "Vi kanske inte gör det på samma sätt som Kartellen. Men vi står bakom deras kamp och vi står bakom yttrandefriheten och konstens rätt att vara fri från yttre inblandning och påverkan."

På Twitter skriver Little Children, eller Linus Lutti som popsångaren egentligen heter, en hälsning till festivalen: "Jag lutar mig mot mina värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter och ställer härmed in min spelning på Peace & Love".

Även hiphop-kollektivet MMD hoppar av festivalen och Jonas Lundqvist uttrycker sitt stöd genom att "ställa in sin show", trots att han inte finns på festivalens lista över bokade artister.

Kartellen avbokades efter att sponsorn Dalarnas Tidningar ville avbryta samarbetet med Peace & Love, på grund av Kartellen-medlemmarnas kriminella bakgrund. Några timmar senare avbokade festivalen gruppens konsert.

Kartellen är också ett namn på Storsjöyrans affisch i år. Andréa Wiktorsson, artistansvarig, har tidigare uttalat sig i LT om att de bokat gruppen först och främst för att de är en av Sveriges största hiphopgrupper.

– Kartellen önskas och uppskattas av vår publik, det har vi märkt på responsen vi fått. Sedan är de ju också en aktuell och intressant grupp som har en tydlig röst i samhällsdebatten, vilket vi tycker gör dem ännu mer relevanta.

På fredag eftermiddag gick Storsjöyran ut med ett klargörande på Facebook:

"Med anledning av senaste dagarnas skriverier om hiphopgruppen Kartellens medverkan på Peace & Love vill vi klargöra Storsjöyrans hållning:

Kartellen är en omstridd och omtyckt rapgrupp, som haft stora framgångar och bl a samarbetat med artister som Thåström och Timbuktu.

Deras bakgrund är mörk, de har suttit i fängelse och deras texter handlar ofta kriminella livets baksida där paranoian styr och svek och droger splittrar vänner och familjer. Om föräldrar som inte får uppleva sina barns uppväxt för att de sitter i fängelse. Om ständiga trakasserier från polisens som visar på en avgrund av misstro - från båda hållen. Om segregation och utanförskap. Om känslan att vara diskriminerad och känna sig mindre värd.

Vi på Yran tycker att även en sådan röst har rätt att bli hörd och hoppas verkligen att våra partners inte ska börja detaljstyra vårt program, utan respektera artisternas konstnärliga uttryck – även om de kanske inte alltid till överensstämmer med vad man själv gillar."

LT och ÖP ingår precis som DT i tidningskoncernen Mittmedia. Elin Lemnert, privatmarknadsansvarig Mittmedia Östersund, säger att de inte har något sponsringsavtal med Storsjöyran liknande det DT hade med Peace & Love.

– Vi har däremot en affärsuppgörelse som kvarstår. Yran köper annonser av oss och vi köper tjänster av Yran. LT och ÖP kan inte lägga sig i vilka artister Yran bokar, vi vill ju inte heller att de ska lägga sig i vad vi skriver, säger hon.

Läs mer om debatten kring Storsjöyran och årets politiska akter:

http://www.ltz.se/noje/musik/ska-lt-tvingas-bryta-med-storsjoyran

http://www.ltz.se/jamtland/ostersund/anklagas-for-att-uppmana-till-bojkott-av-storsjoyran

http://www.ltz.se/noje/musik/kartellen-behandlas-som-alla-andra-band

http://www.ltz.se/noje/musik/anti-rasism-feminism-och-vansterpolitik-pa-arets-yra