Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur- och pilgrimsvandring längs St. Olofsleden

Vilken dag vi fick! Vädret var perfekt för vandring. 29 personer deltog på vår pilgrimsvandring inklusive oss själva och Ola Hanneryd från länsstyrelsen.

Vi hade bokat en stor buss som tog oss från Brunflo kyrkas parkering ner till Linehäll.

Monica Nordenström önskade alla välkomna ombord och Ola tog vid och berättade om pilgrimsvandringens historia. Väl framme på plats, mötte en skock unga nötdjur upp oss i sin hage, uppenbart lyckliga över att det kom så mycket människor förbi. Vi skrattade gott åt deras ystra krumsprång.

Maria Olofsson, präst och Ingeborg Olsson, kantor stod och väntade på oss och vi gick gemensamt mot ängen där andakten började. Det var så fint, Maria läste dagens evangelium, berättade några liknelser och vi fortsatte med att sjunga psalmen ”Härlig är jorden, härlig är Guds himmel, skön är själarnas pilgrimssång”. Maria avslutade med att välsigna oss på vår vandring.

Så började vi gå gemensamt mot vårt mål i Brunflo, en sträcka på cirka 14 km. Vi njöt och många gick och småpratade med varandra. Jag gick sist den första sträckan för att hålla koll på att alla hängde med.

Första stoppet gjorde vi efter cirka 5 km i Slåtte hos Maud, som ordnat med värme i sitt stora växthus. Det blev en fruktstund och vi bjöd på bananer. Solen hade börjat titta fram, härligt!

Efter 20 minuters vila fortsatte vi cirka 3 km till och nu var det dags för kaffepaus hos Ebba i Bodal. Ebba bjöd på stor morotskaka, småkakor och kaffe. Mmmm! Det var gott efter att drygt halva sträckan var avverkad.

Nu var det lite segt för en del att fortsätta och några orkade inte gå längre.

Min syster Birgitta Lindblad körde följebilen, vilken tur! Det var bara för de trötta att kliva in och åka med henne.

Vi andra knallade vidare till Stenmuseet i Berge. Monica och jag berättade om stenbrottets historia, om Mariagillet och vårt arbete med St. Olofsleden med mera.

Vi avslutade med att hålla en tyst minut till minne av Sven Schylberg.

Vår vandring fortsatte nu vidare och den riktigt branta backen uppför mot Vamsta.

När vi väl var uppe på högsta höjden, så häpnade alla över utsikten, vyn mot kyrkan och Kastalens strategiska placering. Vackert!

Nu gick det lätt utför mot Jungfrukullen, vikingagraven efter en ung kvinna. Monica läste hennes historia och jag läste den dikt som är skriven om ”Blommorna på jungfrukullen”, av Viggo Wester.

500 meter kvar till kyrkan och 500 meter ytterligare till St. Olofskällan. Vi fortsatte vidare för att avsluta vår vandring med att dricka vattnet ur den kalla källan.

Dagen avslutades i Brunflos församlingsgård med kaffe eller te samt piroger, bakade av Monica.

Vi avtackades och Ola fick en flaska hemkokt svartvinbärssaft, för sin medverkan. En helt underbar dag var till ända!