Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur- och fritidschefen: "Det är så det fungerar"

– Vi sa redan från början att vi inte skulle bidra med mer pengar än Länskulturen. Det är så det fungerar, säger Patrik Byström, kultur- och fritidschef i Härjedalens kommun.

Patrik Byström var den som beredde Härjedalens kulturcentrums ansökan om bidrag till en årslång kultursatsning för hela kommunen.

– När ärendet var uppe i kommunstyrelsen beslutade vi att bidra med den sökta summan – 320 000 – under förutsättning att Länskulturen och Kulturrådet bidrog med lika mycket. När det sedan visade sig att Länskulturen bara skulle ge 100 000 blev det naturligtvis samma summa från oss.

Patrik Byström håller med om att det kan tyckas olyckligt att olika instanser bevakar varandra och ingen vill ge mer än den andra. Å andra sidan menar han att det inte är ogeneröst att tilldela en enskild ideell förening 100 000 med tanke på hur många föreningar i kommunen som faktiskt konkurrerar om pengarna.

Vad beträffar Sommarakademin så säger Patrik Byström att årets bidrag från kommunen blir i samma storleksordning om förra årets, cirka 15.000 kronor. Han medger att det kan tyckas lite, om man ser till vad det kostar att anlita proffs från andra länder i den utsträckning som Härjedalens kulturcentrum vill göra.

För exempelvis en av kommunens små hembygdsföreningar är det däremot mycket pengar.

– Nu har politikerna bestämt sig för en linje, att föreningar ska behandlas lika. Vill medborgarna inte ha det så så får de väl gå och rösta på andra politiker i nästa val.