Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur lyfter regionen

Med erfarenhet från både kommunal politik och politik på Regional nivå, blir det ständigt frågan om hur vi ska finansiera välfärden framöver som dyker upp.

I kombination med utflyttning från stora delar av länets kommuner och en generellt minskande befolkning i länet blir finansieringen en rejäl utmaning.

För landstingets del och den kommande regionens är just sjukvården den tyngsta och det största uppdraget. Sjukvårdens betydelse för befolkningen är en rättvisefråga, men sjukvården i sig är också en regional utvecklare genom att den skapar trygghet och attraktion. Sjukvården innehåller dessutom så många idéer bland medarbetare och kompetens som med lite extra stöd kan bli till företagande i länet - produkter och tjänster.

Sjukvårdens del i välfärden är dessutom extra betydande genom att kostnadsutvecklingen är betydligt större än inom andra viktiga välfärdstjänster så som äldreomsorg, omsorg och utbildning. Det är kopplat till att nya dyra, men också mer effektiva läkemedel ständigt tas fram och måste betalas för oss patienter. Inom sjukvården blir dessutom allt fler behandlingsmetoder framtagna och nya operativa ingrepp som är enormt kostnadsdrivande, men som av rättvise- och solidaritetsskäl självklar måste erbjudas vår regions invånare även om vi har en betydligt tuffare och svagare ekonomi

I ljuset av detta blir den nya Regionbildningen som träder i kraft 2015, när landstinget och Regionförbundet övergår till en Region med fullt ansvar också för de regionala utvecklingsfrågorna oerhört viktig.

Med hjälp av de olika medel och verktyg som vi då kommer att ta i anspråk måste vi arbeta stenhårt med att utveckla länet, öka attraktionskraften för inflyttning, skapa bättre förutsättningar för näringslivets utveckling, öka tillgängligheten genom bättre infrastruktur i form av vägar, järnvägar, IT och tele. Ett öppet och mottagande län för alla, måste vara budskapet!

Utbildning, kultur, företagsstöd, infrastruktur, internationella samarbetspartners - ja listan för vad vi kan arbeta med och måste satsa på blir lång i kampen för att människor ska vilja stanna kvar i vardagen, besöka oss, flytta hit, starta företag och därmed bidraga till våra egna skatteintäkter kan göras lång.

Med hjälp av en rättvisare regeringspolitik som vågar satsa på välfärden istället för på miljardskattesänkningar, kan vi med rättvist stöd och egen kraft skapa det som ska öka intresset för länet rejält.

Så kan satsningar på regionens utveckling också öka inflyttning, företagande och skatteintäkter som vi kan omvandla till sjukvård, utbildning och omsorg i Regionen och i våra kommuner.

En socialdemokratisk och solidarisk politik i Riksdag, Region och Kommun som inriktar sig på välfärd inte skattesänkningar blir en oslagbar kombination för vår regions utveckling och därmed för en fortsatt solidarisk sjukvård för alla - inte bara till de med ett rejält plånboksinnehåll!

Jämtland Härjedalen vill och kan!

Robert Uitto (S)

Regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel