Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur i strykklass

Annons

På Östersunds sjukhus pågår för fullt och i det tysta nedmonteringen av det ynkliga lilla utbud av kultur som erbjuds. Jag har arbetat större delen av mitt liv inom Landstinget och på Östersunds sjukhus och ser till min stora besvikelse hur man successivt plockat bort den lilla oas, det andningshål vi har haft centralt beläget för en stor del anställda, anhöriga och övriga besökare.

För några år sedan tog man bort den skönlitterära delen i biblioteket för att det skulle ges plats åt läkarnas litteratur och biblioteket bytte då namn till det Medicinska biblioteket.

Nu om ett par veckor ska hela biblioteket förpassas till plan 1 i sjukgymnastikens lokaler där biblioteket endast tillfälligt ska inrymmas på obestämd tid. Om det blir något läserum därnere är oklart.

Som personal i vården har jag sett hur både inneliggande patienter, anhöriga och tillfälliga besökare varje dag kunnat besöka biblioteket och låna en bok eller sitta i läserummet och läsa en dagstidning eller en tidskrift.

Jag har tillsammans med många andra anställda kunnat glädja mig åt att tillbringa en del av lunchrasten i bibliotekets läserum. Denna möjlighet försvinner nu helt och hållet. Vilken av oss hinner med att åka med hissen till plan 1 och där gå i den långa kulverten till biblioteket? Vilka anhöriga, besökare och personal kommer att hitta och orka gå dit ner?

Hur tänker Landstinget i Jämtlands Län angående offentliga lokaler och till vem och vilka ska någon slags kultur kunna erbjudas? Kultur kanske är så flummigt att det inte hör hemma i vården? Jag bara undrar.

Det kanske är så att datorer och appar är den nya kulturen i vården? Kanske ska Landstingets chefer montera upp en kulturdator som ett minnesmärke mittemot Pressbyrån? Där patienter/anhöriga och anställda ska sitta och Googla och läsa tidningar och tidskrifter.

Jämtlands län är ett glesbygdslän med långa resor för t ex dagpatienter och deras anhöriga. Många av dem kanske inte vill eller orkar sitta i caféet en halv dag eller vistas i andaktsrummet. Nu tar man bort möjligen att kunna få lite lugn och ro i bibliotekets läserum.

Om det ska finnas kultur i vården ska den enbart handla om att konsumera TV-program, dvs det utbud som finns i varje patientrum på avdelningarna och i några väntrum? Är TV:n sällskap som ska lindra smärta, ångest och lidande? Jag bara undrar.

Hela ombyggnaden av entréplanet är något som sker i det tysta utan större information till oss anställda. Ryktesvägen får man höra om att Apoteket behöver större lokaler och ska ha en butiksyta på plan 6. Dessutom ska Hårfriseringen som besöks av många patienter bort och vad kommer istället? Ingen vet något.

Allmän information om vad som kommer att hända har i stort sett inte existerat och jag tycker att det är märkligt att vissa grupper enbart ska bestämma hur hela entréhallen på sjukhuset ska användas och placeras.

Anställd i Landstinget sedan 1994

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel