Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur gör skillnad i Bräcke

En miljon mer i omsättning för lanthandeln i Lidhult. 257 författare till Åmål. Isopera i Jukkasjärvi. I Bräcke byggs nätverk för hur kulturen kan utveckla glesbygden.

I går och i dag samlas ett drygt 30-tal kulturaktörer, tjänstemän och politiker från hela landet i Bräcke Folkets hus för andra upplagan av konferensen "Kultur kan göra skillnad":

– Vi ville ha en mindre grupp i år än i fjol för att lättare kunna lägga grunden för en fortsättning, säger Inger Kraft Etzler från Hela Sverige ska leva som arrangerar konferensen i samverkan med Tillväxtverket, Länskulturen och Bräcke kommun och Folkets hus.

Hon hoppas på att konferensen blir återkommande och att Skinnskatteberg tar över värdskapet nästa år.

Ursprunget är en rapport som Catarina Lundström gjorde i sitt arbete på dåvarande Glesbygdsverket där lyckade kultursatsningar i landets glesbefolkade kommuner lyfts fram.

– Det gav framtidstro att se alla coola projekt som man inte hör talas om någon annanstans, säger Kristina Ernehed från Jämtlands läns kulturkompani som besöker konferensen för andra året.

Catarina Lundström lyfter fram några framgångsfaktorer:

# Hemvändande och inflyttade kulturarbetare.

# Kulturföretag.

# Ny teknik (som operalivesändningar på Bräcke folkets hus)

# Samverkan mellan kommuner, företag och föreningar.

# Kulturella kluster.

En av inspirationstalarna, Anita K. Alexandersson från Bokdagar i Dalsland, vittnar om vikten av kommunalt stöd:

– Utan det hade vi stagnerat. Tidigare höll vi till i Mellerud men vi växte ur lokalerna och de hjälpte oss inte vidare. Då tog vi kontakt med de andra kommunerna i landskapet och Åmål nappade, de satsar mycket på kultur. Det ångrar nog de andra i dag, säger hon.

Bokdagarna började för 14 år sedan som en endagsfest och har sedan dess vuxit rejält. Förutom Bokdagarna sommartid hör Nordiska novelldagen, författarkvällar, stipendier och litteraturpris till verksamheten. Hittills har 257 författare medverkat. Just nu jobbar föreningen för att möjliggöra residensverksamhet i Åmål.

– Det är bra att vara på en liten ort. Det är lätt att gå upp till kommunalrådet och diskutera. I storstäder dras allt i långbänk, säger hon.

Operasångerskan Carina Henriksson vände efter utbildning och jobb i Sverige och världen hem till Lainio i Tornedalen. Där driver hon Opera Vildmark och är sedan i höstas konstnärlig ledare för Tornedalsteatern (som för övrigt gästspelar i Östersund under sportlovet). Tornedalsteatern fungerar som ett kulturellt kluster med en professionell del, en communityteater där proffs och amatörer blandas och en amatörteaterdel. Allt spelas helt eller delvis på meänkieli (tornedalsfinska).

– Vi anställer helst frilansare lokalt, det ger en möjlighet att stanna kvar i regionen, säger hon.

Hon är öppen för samarbete med turistnäringen. En förstudie om en uppsättning på en spelplats som endast nås med skoter pågår.

Dagens tredje inspirationstalare är Jenny Svensgård som berättar om Träffpunkt Lidhult i Ljungby kommun där biblioteket flyttat i hop med ICA-affären och dessutom blivit med café. ICA-handlaren har ökat sin omsättning med en miljon och bibliotekets öppettider har gått från 12 timmar i veckan till 70 timmar i veckan. När bibliotekspersonalen inte finns på plats hjälper butikspersonalen till med utlån.

– På lördagar kan man komma och lösa melodikrysset tillsammans. Vi funderar på att ha singelkafé på fredagar, säger Jenny Svensgård.