Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur blir verklighet i Bräcke

Vad är en kulturarbetare värd i Härjedalen? Är landet dröm eller verklighet?

I Bräcke pågår just nu en nationell konferens om kultur som gör skillnad.

I SVT:s "Konstkuppen" målar graffitimålaren Carolina Falkholt aka Blue en vägg i Bengtsfors. Hon får tillstånd av kommunen och ingen protesterar – ändå gör programmet en namninsamling för att bevara väggen. Jag tänker att greppet säger något om produktionens förväntningar på det lilla samhället och på det paradoxala i att Konstkuppen hade fått blankt nej i storstaden Stockholm som har nolltolerans mot graffiti som konstform.

Ett av många exempel just nu på det urbana som norm som Kristina Ernehed också tar upp i sin presentation av Strindbergsprojektet i Tavnäs under tvådagarskonferensen "Kultur kan göra skillnad!" som just nu pågår i Bräcke Folkets hus i regi av Hela Sverige ska leva!.

Några mil från Bengtsfors i Dalsland ligger Fengersfors bruk där konstnären Sara Vogel Rödin är en av delägarna i Not Quite, en ekonomisk förening för professionella konstnärer, hantverkare och formgivare. Det är ett decennium sedan de tog över det nedlagda bruket:

– Fengerfors är den enda orten i Dalsland som inte är drabbad av utflyttning, säger Sara Vogel Rödin i sin presentation.

Inflyttade eller hemflyttade kulturarbetare är en viktig faktor för kommunal utveckling enligt rapporten som konferensen utgår från, berättar forskaren och rapportskrivaren Catarina Lundström. De återfinns i raden av korta inspirationsföreläsningar under torsdagen.

Flavia Devonas och Andreas Hoffman har på kort tid skapat Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal med ett mycket ambitiöst program. De passar i sin presentation på att kritisera bristen på ekonomiska resurser, kommunala och regionala:

– Min uppgift är inte att ge professionella kulturutövare sämre betalt här än någon annanstans. Jämtlands län är också en del av Europa med likvärdiga ekonomiska förutsättningar, säger Andreas Hoffman.

Operasångaren Carina Henriksson är hemflyttad till Lainio, elva mil från Kiruna. Också hon berör de ekonomiska villkoren och har nästan slutat söka statligt stöd. Som underleverantör drabbades hon hårt när bolaget bakom Ice Globe Theatre i Jukkasjärvi gick i konkurs:

– Men det finns ju banklån och de är bortbetalda nu. Och om någon frågar mig om jag hade gjort det igen? Tveklöst ja, säger hon.

Inspirationsföredragen är utvalda för att de med hjälp av kultur gör skillnad på mindre orter och i glesa bygder – till ytan en stor del av Sverige. Jag tänker på hur det inte bara är Konstkuppen som ger sig ut i Sverige just nu: ett av flera exempel är storstadsfamiljer som testar "Drömmen om landet". Det finns definitivt ett intresse för landsbygden men det urbana är norm och perspektivet är den stora stadens. Så är det inte i Bräcke, där finns landet på riktigt.