Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kul med särskrivningar

Särskrivningar är ett stort problem i dagens Sverige. Troligen har vi påverkats av engelskan där man inte har särskilt många hopskrivningar.

"Skum kanin med ananassmak" är en bok skriven av Stellan Löfving och David Stark, tidigare nöjesredaktör på Länstidningen.

De har skapat hemsidan "Skyltat.se" där man som besökare kan skicka in bilder på fel- och särskrivningar. Gustav Holmström som är en vän till dessa två herrar har även skapat en Facebooksida, "Sverige mot särskrivningar" där man även kan skicka in bilder på språkgrodor. "

Skum kanin med ananassmak" är en rolig bilderbok med kommentarer till bilderna. Man kan hitta särskrivningar på allt från en annons på Blocket till rubriker på en artikel.

Anledningen till att vissa personer gör särskrivningar är troligen brist på kunskap. Man är inte säker på om "isskrapa" ska vara hopskrivet eller inte och vill inte göra fel. Så i stället för att skriva ihop det överväger man att särskriva det då man tycker att det känns bäst. Den bästa bilden och kommentaren enligt mig var då man skrivit isär "Kycklinglever". Det blir då "Kyckling lever" och syftet blir helt tokigt. Kommentaren till bilden var dock ännu roligare, "Färskare än så här blir det inte".

Särskrivningar är fel. Men fel kan för det mesta vara kul!