Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul konst i Jamtlinatten

/
  • Bengt Ganman, utställningstekniker, fyller inhägnaden av kravallstaket med hopknycklade tidningssidor från Bild Zeitung. Konstverket, som är en tydlig politisk kommentar till händelserna i dåtidens Västtyskland, heter
  • Ulf Kihlander och Ola Åstrand vill lyfta fram en bit svensk tids- och kulturhistoria som de upplever har fallit i glömska.
  • Kristina Abelli Elanders jättemålningar täcker en hel vägg och framför står hennes
  • Walldagruppens respektlösa måleri blev en stor inspirationskälla för 1970-talets unga konstnärer.
  • Foto: Håkan Luthman

I kväll bjuder Jamtli på en fullmatad kulturnatt, och passar samtidigt på att öppna höstens stora konstutställning "Tänd mörkret!".

Annons
"Tänd mörkret!" visades först på Göteborgs konstmuseum förra hösten och har sedan dess turnerat runt landet. Den fokuserar på konsten i Sverige mellan 1975 och 1985 och innehåller nära 450 verk av 52 konstnärer.
- För tio år sedan gjorde vi utställningen "Hjärtat sitter till vänster", om svensk konst från 1964 till 1974. Det här är en uppföljare, berättar Ulf Kihlander och Ola Åstrand som producerat "Tänd mörkret!".
Om 60-talets konst skulle vara politisk, naturlig och äkta så bejakades på 70-talet det artificiella.
- Tidigare hade politiken drivit konstnärerna så hårt, allt skulle vara så korrekt. Nu fick konsten också vara bara konst, säger Ola Åstrand.
Därmed inte sagt att det inte finns konst med politiskt innehåll i utställningen "Tänd mörkret!". För här finns det mesta, känns det som. Konstverken hänger tätt, tätt både på konsthyllan på övervåningen och i de två utställningssalarna i källaren.
Här finns respektlöst måleri av Walldagruppen - Max Bok, Eva Löfdahl med flera - som bröt mot alla dåtidens normer och som gjorde de unga konststudenterna Kihlander och Åström så lyckliga:
- Jag minns precis hur det kändes: "Oj, kan man måla så här!", säger Ulf Kihlander.
Här finns fotografierna av Eva Klasson, en pionjär som var långt före sin tid när hon gick på upptäcktsfärd med kameran över sin egen kropp.
- Hon fick dåligt gensvar då, men i dag förstår vi hur bra hon var, säger Ola Åstrand, som hoppas att alla Eva Klassons bilder som ligger nedpackade på Moderna Museet snart ska få komma fram i ljuset igen.
En annan pionjär var Margareta Åsberg, som långt innan videokonsten blev på modet skapade performance-verket "Life boat", som rullar på en skärm i en av salarna.
För att nu bara tre av de 52 representerade konstnärerna.
Ulf Kihlander och Ola Åström är själva konstnärer och inte fast knutna till någon institution. Detta säger de sig ha utnyttjat:
- Vi har vågat vara subjektiva vad gäller både urvalet och hängningen.
- Vi har lyft fram våra gamla idoler, av vilka många har varit i bakvattnet ett tag men nu får en nytändning.
- Och vi har haft väldigt, väldigt roligt!
Väldigt roligt är det också att gå runt och titta på utställningen "Tänd mörkret!".
Går du dit i kväll får du också ta del av en massa annat spännande; trolleri, musik, dans, sagor, pyssel, eldkonster - Jamtlinatten är full av upplevelser både inom- och utomhus.

Mer läsning

Annons