Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kuddarna visar en resa längs Memory Lane

Under två månader, med början den 25 juni har olika konstnärer möjlighet att visa sina alster i kyrkstallarna vid Näs kyrka. Det har hittills visats upp skinnarbeten, lappteknik och applikation samt nydesignade kuddar av stramaljbroderi. Den sista utställningen fram till 8 augusti handlar om trä.

Bakom namnet "Memory Lane" döljer sig Eva Zetterström Blixth och Gun From. Deras utställning av broderade kuddar fick hela lokalen att lysa.

Eva Zetterström Blixth skyndade sig att påpeka att de inte har broderat kuddarna själva, utan de är sammansatta av ett eller flera stramaljbroderier som Eva och Gun har fått tag i. En av kuddarna har så många som sju små olika broderier vilka bildar ett mönster.

- Vi kollar på loppisar, auktioner, Blocket, Tradera och andra säljsajter efter gamla broderier som dukar eller tavlor, säger Eva.

Ett inramat broderi är inte det lättaste att plocka ut. De är ofta fastlimmade och det kan gå så illa att något går sönder. Men om det går att hantera, då tvättas det först innan Eva och Gun börjar fundera var det ska passa någonstans.

- Ibland ligger det broderier runt hela syrummet hemma, säger Eva, och det är kul att fundera på vad som ska hända med dem.

Gun From ansvarar för att montera baksidan och sy fast blixtlås till kudden.

"Har du fått det tråkiga jobbet", undrar jag.

- Det säger alla, skrattar Gun, men det ska ju göras och det är ju roligt att sälja en kudde som är fin rakt igenom.

De är noga med att skicka med en lapp med kudden om de vet varifrån broderiet kommer. Eller om motivet är taget från en klassisk och välkänd målning, som Vedplockerskan, då bifogas den upplysningen.

Intresset för deras kuddar är större än vad de hade trott från början. Så jakten på broderier kommer att fortsätta.

Caroline Edfeldt som driver företaget Best of Jämtland, deltog denna vecka med två montrar som innehöll smått och gott som muggar, vykort, affischer, handdukar, brickor och mycket annat. Dessutom skötte hon kaféverksamheten där hon hade hembakade pajer och annat kaffebröd.

Det är inte så svårt att gissa att damerna i Memory Lane redan nu har bokat in en vecka på kyrkstallarna nästa sommar.

Solbritt Eidenby