Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryssa runt världens största ö

/

Att kryssa runt Grönlands kust i ett väglöst land är en storslagen naturupplevelse. Glaciärerna och isbergen bildar naturliga konstverk som ständigt förändras. Möten i de små färgstarka byarna ger en liten inblick i de traditionella grönländska samhällena.

Annons

Det finns endast ett fåtal vägar runt Grönlands städer så flyg eller båt är det enda sättet att ta sig runt. En kryssning är därför ett utmärkt sätt att få se lite av Grönlands unika natur och de små samhällena som fartyget lägger till vid. Kryssningen med Hurtigrutens nybyggda fartyg M/S Fram börjar i Kangerlussuaq och går runt Grönland på sommaren samt Antarktis på vintern.

Fartyget tar runt 300 passagerare och kryssningsdeltagarna är en blandning av skandinaver, engelsmän, tyskar, fransmän, ryssar och japaner. Det är lätt att få vänner vid lunch och middag då man träffar nya människor varje dag.

– Min farmor har pratat om Grönland ända sedan jag var liten och hon börjar bli gammal nu så vi måste passa på innan det blir för sent, berättar Julian Jeanroy från Frankrike under en lunch.

Hela köks- och serveringspersonalen är från Filippinerna, förutom den svenska kocken, och de sprider en underbar härlig stämning ombord vilket är en stor tillgång. Fartygets restaurang serverar en fin buffé tre gånger om dagen, där mycket god lax ingår.

Landstigningarna sker med gummibåtar när det inte går att lägga till vid kajen. En sen sommarkväll anländer vi till den lilla byn Ukkusissat med sina färgglada hus och uttråkade grönlandshundar som längtar efter vintern. Vi vandrar runt i byn bland lekfulla barn och väderbitna gubbar som sitter och njuter av dagens sista solstrålar. Byns ungdomar har förberett vårt besök och visar upp sina vackra traditionella högtidskläder och danser på bygdegården.

Tillbaka ombord på fartyget är det helt underbart att kunna sitta utomhus halva natten i den varma jacuzzin och njuta av midnattssolen medan glaciärer och isberg passerar förbi. Har man tur kan även en val eller säl dyka upp.

Mellan landstigningarna hålls även intressanta föreläsningar om isen, klimatförändringar, grönländsk traditionell kultur och hundslädexpeditioner, på olika språk.

Den mest besökta staden på Grönland är Ilulissat som finns med på Unescos världsarvslista. Här flyter gigantiska isberg ut från glaciären och med en mindre båt tar vi oss sakta in i isfjorden där varje isberg bildar utsökta konstverk skapade av naturen. Ibland lyser isbergen i turkosblått och de grönländska barnen har fått lära sig att isgrottorna är garage för valarna när det regnar.

Här kan man även göra en helikopterfärd över glaciären och landa på isen. Den lokala fiskboden i Ilulissat säljer blodrött valkött och hela sälar medan gubbarna sitter på rad utanför och filosoferar. Nere i hamnen är det alltid full fart och några kanadensiska forskare vi möter berättar att de har samlat material för att ta reda på var den ständigt rörliga magnetiska polen låg i forntiden.

Kryssningen avslutas i Kangerlussuaq där man kan göra en utflykt på skumpiga vägar till inlandsisens kant. Ser lekande fjällrävar och myskoxar som betar längs bergsslänterna. Väl framme vid inlandsisen känns det mäktigt att vandra en bit på detta enorma istäcke som täcker 80 procent av Grönlands yta och som kommer att ha en stor betydelse för jordens framtid.

Mer läsning

Annons