Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryddor sätter piff på kuverten

/
  • Frimärkena har graverats av Martin Mörck (porträttet och rymdpromenaden) och Lars Sjööblom (övriga tre frimärken) efter förlagor av Eva Wilsson som bearbetat fotografier från NASA. Tryckning har skett i kombination ståltryck och offset och förpackningen är häfte med tio frimärken och fem motiv. Valören är 6 kronor, för inrikes brev.
  • De fyra frimärkena i häftet har formgivits av Stefan Hörberg. Rullfrimärkena (dill och gräslök) har utformats och graverats av Lars Sjööblom. Valören är för inrikes brev (häftesfrimärkena) och 12 kronor (rullfrimärkena), för utrikes porto.

Posten ger i dag den 24 september ut sex nya frimärken med kryddor som motiv. Kryddor som i århundraden satt piff på maten. Matkreatören Monika Ahlberg gillar basilikan bäst, och tror att kryddfrimärkena kan inspirera till hälsningar av olika slag.

Annons

En liten ”kryddhylla” med både starka och milda kryddor presenteras nu på frimärken. Dill, rosmarin, vitlök, gräslök, chiliochbasilika är alla utmärkta i matlagningen, i något fall ett måste.

I Sverige och andra nordiska länder används mer dill i matlagningen än kanske någon annan stans. Kryddan är given i anrättningar med fisk, kräftor och andra skaldjur. En dillkvist förvandlar på ett ögonblick färskpotatisen till en veritabel lyxrätt.

Två lökar finns med bland frimärkskryddorna, vitlök och gräslök. Vitlöken med sin karakteristiska lukt och smak är i pressat skick god att ha med i grytor, soppor och gratänger. Den milda gräslöken med rötterna i det gamla Kina, gör sig bra i till exempel kalla såser baserade på majonnäs eller gräddfil.

I dag ger Posten också ut fem nya frimärken som berättar historien om Christer Fuglesangs första rymdfärd.

I häftet Resa i rymden finns två frimärken som visar Christer Fuglesang på rymdpromenad 2006. Dels själv, dels tillsammans med kollegan Robert Curbeam. Övriga motiv är rymdfärjan Discovery - som används även denna gång - och det officiella porträttet av Fuglesang som astronaut.

Längs kanten av Fuglesangs dräkt på det rombformade frimärket som visar rymdpromenaden finns mikrotexten ”My, my, at Waterloo Napoleon did surrender”. ABBA-låten Waterloo var en hälsning via rymdkontrollen från Fuglesangs familj till besättningen.

Källa: Posten

Mer läsning

Annons