Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kruskalaset en dröm för en kakälskare

Långbord dukades upp med mjuka, hårda och glasyröverdragna kakor.
Glöm sju sorters kakor, det är över 60 som gäller om du ska vara en riktig kruskalasbesökare.

Kruskalaset i Böle i Ragunda kommun är en dröm och en sockersöt upplevelse för gottegrisar. I 30 år har kalaset arrangeras och för 15 året är det kakor som dukats upp på långbordet. I dagar, i veckor har invånarna bakat kakor för gemenskap men också för att samla in pengar till byn. Efter deciliter med socker, mjöl och smör blev det tillslut över 60 sorters kakor.

Under onsdagen var det så äntligen dags att hugga in på kalaset. Startskottet för kakbuffén fick guldmedaljören Ida Ingmarsdotter stå för medan bommen framför besökarna lyftas och rusningen mot läckerheterna startade.

– Rekordet i antal kakor som någon ätit här innehas av en kille från Hammarstrand, han åt 105 kakor, säger Per Bergvalla, arrangör för kruskalaset i Böle.

Vad är det här för något?

– Det här är ett sätt för att alla människor, för en hundralapp, ska kunna mumsa, mala i sig riktigt mycket kakor hänsynslöst och inte tänka på några kalorier, säger han.

På papperstallrikarna lades inte bara en utan snarare två, tre, fyra, fem, sex kakor upp och litervis med kaffe och saft serverades.

Har ni varit med om något liknande, innan ni kom hit första gången?

– Nej det här är inget som de har i Halland. Det här är andra året vi är här, det är en rolig grej, säger Monika Vilhelmsson, besökare från Halland.