Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kronofogden stal Bertils pengar

Kronofogden tog pengar från Bertil Nilssons bankkonto. Nu har det gått två månader och han väntar fortfarande att myndigheten ska göra rätt för sig och betala tillbaka.

Bertil Nilsson och Skattemyndigheten gjorde en ganska enkel överenskommelse när beskedet om restskatten kom i våras. 15 000 kronor skulle avbetalas med 5000 kronor per månad i tre månader.

När sista avbetalningen var avklarad den sista juli trodde Bertil Nilsson att allt var frid och fröjd, men plötsligt dimper ett utmätningsbeslut från Kronofogden ner i brevlådan.

– En månad efter att jag hade betala det sista fick jag ett utmätningsbeslut från Kronofogden.

Fogden gick helt enkelt in och plockade pengar från Bertil Nilssons bankkonto.

Här blev det flera fel. Dels tog Kronofogden pengar ur Bertils låsta konto som ger bättre ränta och därmed inte får röras och dels var alla affärer redan utredda.

Efter några telefonsamtal betalade fogden tillbaka pengarna – utom 5 014 kronor.

– Jag har väntat på att få tillbaka pengarna i två månader nu men inget verkar hända säger Bertil Nilsson.

Han har en stor gård på Frösön och har under många år hyrt ut delar av sina fastigheter till hästägare och det är inkomsten från de uthyrningarna som brukar bli en fråga för Skatteverket.

– Jag har hästar som jag hyr in på gården så det brukar jag få betala skatt på. Normalt brukar det bli 7000 till 8000 kronor i restskatt varje år, men i år blev det extra mycket, 15000 kronor.

Nilsson har pratat med en tjänsteman hos Kronofogden vid flera tillfällen för att lösa problemet.

– Han höll med om att det hade blivit fel. De sa att det hade blivit ett datafel och att jag ska få ersättning för det.

Samtidigt finns det en oro att myndigheternas strul kan försätta honom i en besvärlig sits i framtiden.

– Jag är rädd att jag kommer att få en prick för det här, men jag vet att jag har rätt och att det är grett från min sida så jag tar det lugnt.