Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kroniskt sjuk motarbetas av försäkringskassan

Ett strikt regelverk, men följs det verkligen? Läkaren får inte vara med, frågorna lämnas obesvarade, åtgärder motarbetas.

Det började för sju år sedan, som en influensa, men febern och muskelvärken gick aldrig över. Efter trettio års arbete, och en aktiv fritid, var Bengt Lindström plötsligt oförmögen att arbeta. Stor trötthet, värk och feber, utmattade muskler och kilona rasade.

Läkaren fann att han drabbats av den kroniska, neurologiska sjukdomen ME/CFS. Diagnosen styrks av ytterligare två läkare, men Försäkringskassan är av annan uppfattning, "det går inte att bedöma om det rör sig om en kronisk sjukdom...", och avslår sjukersättning. Försäkringskassan nekar även fortsatt sjukpenning.

Sedan fem månader har Bengt inte fått ett öre.

– Trettio år har jag betalat till sjukförsäkringen, och nu, när jag behöver den, används den för att slå mig i skallen.

Han får ingen hjälp att bevisa sin diagnos, tvärtom så ser det ut som om Försäkringskassan motarbetar honom.

Trots att man beslutade att Bengt skulle delta i "Samverkan", där flera aktörer ska hjälpa individen, så försökte Försäkringskassan ändå att få honom att själv avstå från det.

– Då fick jag stöd av min handläggare på Arbetsförmedlingen, i att peka på att det faktiskt fanns ett beslut om att jag skulle delta.

När Bengt skulle få rehabilitering på Årekliniken, efter läkarens uttryckliga och upprepade önskemål, så skrev Försäkringskassan till kliniken att "den försäkrade är inte motiverad".

– Detta brev höll på att omintetgöra min möjlighet att få komma dit.

Efter rehabiliteringen följdes inte läkarens rekommendation om arbetsträning, utan kravet var att återgå direkt till ordinarie arbete. Resultatet från den dyra hjälpen i Åre blev därmed bortkastat.

– Jag har under sju års tid utsatts för orimliga krav i samband med arbetsträningar.

Vid avstämningsmöten har Bengt begärt att läkaren ska få närvara. Detta nekas, och han får inte veta varför. Han har begärt dokumentation från mötena, han har begärt att få en individuell plan, ingenting sker.

Han har gång på gång framfört dessa önskemål, muntligt och skriftligt, till handläggaren på Försäkringskassan och dennes överordnade, utan att få svar, och slutligen gjort en JO-anmälan för att få svar på sina frågor.

– Något måste vara fel när en handläggare kan förstöra livet för en person med allvarlig kronisk sjukdom, genom att nonchalera läkarna. Hur kan handläggaren ges sådan makt?

Omvägen via Justitieombudsmannen får han för övrigt ta varje gång han måste överklaga Försäkringskassans beslut, eftersom han annars inte får ut de handlingar han behöver från myndigheten.

LT får besked om vad som hänt med Bengts senaste anmälan, av JO:s handläggare Anneli Svensson:

– Vi har begärt in hans akt från Försäkringskassan. Den anlände den 1 april, men innehöll inte allt vi behövde, så den 14 april begärde vi ytterligare kompletteringar, och nu väntar vi på att Försäkringskassan ska skicka hit dem.