Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönikör: Kalmar bör få bragdguldet

Kalmar FF hyllas unisont efter SM-guldet i fotboll. Om sportkrönikörerna får som de vill blir tränaren Nanne Bergstrand ny förbundskapten och KFF får bragdguldet.

Annons
Östrans sportchef Niclas Wassmo menar att händelser som invigningen av Ölandsbron och Gustav Vasas landstigning ute på Stensö står sig slätt i jämförelse med guldet och att det är den största händelse som staden har upplevt sedan Kalmarunionen bildades 1397.
Konkurrenten Barometern hoppas att guldet blir en injektion för hela samhället. "För en stad som Kalmar är detta nödvändigt bränsle för att ta sig ur årtionden av negativ utveckling med företagsnedläggningar och sviktande befolkningssiffror." Men Mats Olsson i Expressen låter inte Kalmar vila på lagrarna. "Det är nu som utmaningen börjar och den kommer att bli ett stålbad", skriver han i sin krönika.
Simon Bank i Sportbladet säger dock att Kalmars vinst är den bästa saga som svensk fotboll har berättat på väldigt länge. "David slog Goliat medvetslös" när Kalmar reste sig från de döda under säsongen och tog guld, skriver han.
Anja Gatu lyfter i Sydsvenskan fram kontinuiteten i klubben som en orsak till guldet. Hon tycker att det nu är dags att ändra definitionen på storlag. "Stockholmarna vill säga att det är ett mellanår. Malmöiterna också. Det sägs alltid så fort inte något av ’de stora lagen’ är riktigt inblandade i guldstriden.
Göteborgs-Postens Mats Härd menar att enkel matematik förklarar varför Kalmar är bäst. "Flest poäng? Flest mål? Skyttekung? Framgångsrikaste passare? Svaret är Kalmar på allt. De mer subjektiva förklaringarna är finurligaste tränaren, bästa scoutingen, skickligaste brassebedömningen och att Elmbrödernas födelseort Broakulla ligger närmare Kalmar än Göteborg."
"Det var mäktigt. Det var stort", skriver Hallandspostens Jan-Owe Wikström. "För det var länge sedan vi skådade ett värdigare mästarlag med mixen av kontinuitet, stabilitet, speed, effektivitet och individuell skicklighet."
Dagens Nyheters Johan Esk anser att det nu är låga odds på att Kalmars tränare Nanne Bergstrand blir ny svensk förbundskapten om landslaget missar VM i Sydafrika. "Det skulle inte vara det mest spännande valet. Det skulle inte vara ett val som ryker av eld och passion och allt det där man ibland saknat under Lagerbäck".
Gefle Dagblads Stisse Åberg tycker att Kalmar nu är värt bragdguldet. "Det finns något ursvenskt över Kalmar FF:s allsvenska guld som tilltalar, och som visar att det inte bara är en amerikansk dröm att börja med två tomma händer och sedan lyckas".

Mer läsning

Annons