Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Zlatan vilken skräckupplevelse

Annons

I dag handlar allt om skräck på det här utrymmet.

Inte så konstigt.

Skräck och spel hör ihop, som ler och långhalm eller, tja… som skräck och film och som, tja… film och spel.

Kan man berätta en historia kan man skrämmas och vi älskar nästan ännu mer att bli rädda än att få höra en bra historia.

Det är nog ingen slump att filmer som”Låt den rätte komma in” gör succé på bio just nu och det är en händelse som ser ut som en tanke att ”Resident evil 5” (läs mer här intill!) är en av vårens hetaste spelreleaser.

Om man ska vara helt ärlig är det lite si och så med historieberättande i spevärldens skräck-genre. Där brukar finnas en simpel ramhandling och sedan – in med monster och effekter!

I de bästa – det vill säga: mest skrämmande – av världar går skräck och historieberättande hand i hand.

Det är därför jag drömmer skräcksköna mardrömmar om Hitchcock-rysare. Kan ”Gudfadern” bli spel kan ”Psycho” bli det.

– Mamma?

Nackhåren reser sig bara jag tänker på ett spel byggt på ”Shining”. Det är bara att sno Stanley Kubricks scenografi från filmen rakt av (kanske släcka några lampor bara?). Långa korridorer i ett övergivet hotell, en trehjuling som rullar fram, mystiska rum, det enorma, tomma köket, det iskalla kylrummet, brrr …

Glöm inte häcklabyrinten och häckdjuren som rör sig (i Stephen Kings bok i alla fall).

Jag är övertygad om att utvecklingen går mot spel med bättre historier och lite mindre in your-face-terror.

Det finns många bra skräckhistorier på film som också skulle bli bra spel. Det behöver inte nödvändigtvis vara ”Saw”-serien (även om den nog skulle funka).

Jag längtar också efter ”Bioshock 2”. Jag minns med behag hur obehaglig ”ettan” var. Det är nog det orginalspel som skrämt mig mest.

Förutom när Zlatan gjorde tre mål mot mitt Milan i Fifa 09-serien FFHB (Fifa för halvbra) häromveckan då. Det var riktigt läskigt. Men det är ju en annan sorts skräck, en annan krönika.

Nu finns det väl bara en sak kvar att säga?

Bu!

GNär kommer ”Psycho – the game”? Är ”Saw” på gång? Kanske Ellery Queens ”Studie i skräck” ? Själv är jag just nu mest rädd för, jo… Zlatan!

Mer läsning

Annons