Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Tv-tablåerna behöver förnyas - här är några programförslag

Jag vet inte hur tv-kanalerna går tillväga när de bestämmer vad de ska sända för program men jag tvivlar kraftigt på att förnyelse är deras ledord. Tv-tablåerna är förvillande lika år ut och år in, Mästarnas mästare, Lets dance, Morden i Midsomer, Veckans brott, tv-galor, Uppdrag granskning, Bonde söker fru, … Jag tittar på tv i snitt cirka tio timmar i veckan så expert är jag inte men här kommer några förslag på nya tv-inslag.

Annons

Mästarnas mästare har jag bara tittat på några minuter då och då, idén är inte dum men den har använts rätt länge. Som förnyelse föreslår jag Förlorarnas förlorare. Deltagare ska vara vi som aldrig ens har drömt om en idrottskarriär, vi som de fick ordna skallgång efter när det var orientering i skolan, vi som valdes sist när det skulle väljas lag, vi som krökte höjdhoppsribban, vi som lyckades kasta bollen två meter bakåt när bolluslingen skulle trettio meter framåt. Det är vi som äntligen ska få stå i rampljuset.

Jag var ruskigt närsynt men hade inga glasögon, var kobent och fötterna gick inåt så jag hela tiden snubblade på mina egna fötter. Det finns ett uttryck som lyder: Snubbla på mållinjen. Jag snubblade långt tidigare till och med när jag bara skulle springa sextio meter. När jag skulle hoppa höjd var det inte bra att vara närsynt utan glasögon, när jag väl fick syn på höjdhoppsribban var det för sent att hoppa.

Jag har full förståelse för att jag valdes bland de sista, då var det inte alltid kul men nu bjuder jag gärna på mig själv. Det gör jag redan med min stand-up och skulle gärna göra det i Förlorarnas förlorare där vinnaren blir den som förlorar mest! Varsågoda alla tv-bolag, ta gärna programidén, jag kräver ingen ersättning för uppslaget.

Uppdrag granskning påstår jag har gjort mycket nytta med sina avslöjanden och Sverige har vunnit mycket på den programidén. Pengatvättare, skattesmitare, politiker som inte har förstått vidden av sina beslut, oseriösa företagare, slösare med skattemedel och andra stolpskott har släpats fram i ljuset.

Låt dem fortsätta med sina avslöjanden men starta även Uppdrag hitta de goda exemplen. Jag påstår inte att min programidé är en lätt uppgift men med landets bästa grävande journalister borde det gå att hitta bankledningar som inte har lön och arvoden som är anstötligt höga, fackföreningspampar som inte reser, äter och dricker i lyx och överflöd för medlemmarnas kännbara medlemsavgifter, fläckfria politiker och andra goda exempel. Jag behöver och vill ha minst en ny bra förebild i veckan.

Jag tror att man kan byta ut det mesta av tv:s gamla programutbud mot nytt. Men rör inte Antikrundan! Det programmet är alltid lika fräscht!

Anders ”Pidder” Pedersén

Annons