Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Tid för njutning mellan uppgifterna

Det är lätt att ha kul när det går bra.

Har man vunnit spanska ligan, cupen och går för trippeln i en Champions League-final på lördag, då kan man säga att det går bra. Då är det kul.

Faktum är att jag själv sällan har haft så roligt på den vanligtvis så trista tillställningen som jag hade på Barcelonas mediadag i tisdags. Det som skulle vara en strikt intervjuzon med för få spelare tillgängliga inför alldeles för många tv- kameror, blev i stället ett underbart kaos.

Spelarna var på så gott humör att de planerade korta intervjuerna stående framför reklamskyltar blev till långa samtal sittande utspritt runt om på träningsanläggningen. Jag har sällan känt mig så mycket som en i gänget och så lite som en jobbig reporter som den här dagen. Det kindpussades och småpratades, spelarna tog sig tid, bjöd på sig själva och tycktes ha uppriktigt roligt under det som annars ofta känns som att de upplever som ett nödvändigt ont.

Dani Alves spexade så mycket under intervjun att jag fick torka tårarna. Han berättade om sina lagkamrater på ett sätt som man sällan får höra, vem som är roligast, snällast, alltid kommer sent och vilka som klär sig bäst. På temat kläder pratade han så länge att presscheferna fick stressutslag och han skrattade så han kiknade åt sina egna kommentarer om kollegornas klädstil.

Trots Alves magiskt roliga historier var det en annan som fastnat i mina tankar när den sista intervjun var gjord.

Mitt i kalabaliken rörde sig ett blont huvud en bra bit över de små och mörkhåriga Barca-profilerna. Lugnt och sansat satte sig Marc-André ter Stegen på stolen framför mig. Gerard Piqué, som jag just avslutat intervjun med, klappade om honom och skojade varpå ter Stegen log snällt men sedan snabbt fokuserade på det som väntande – en intervju. Det verkar vara så den 23-årige målvakten fungerar. En uppgift i taget, en intervju sen vidare till nästa, en match och sedan fokus på nästa. Att han spelar i ett av världens bästa lag, att han i lördags vann spanska cupen och på lördag ska spela final i Champions League är för honom uppgifter som ska lösas. Jag vet inte om han inte har hunnit stanna upp och inse vad han är med om, eller om han helt enkelt inte är nöjd och vill ha mer.

När vi pratade om hans tidigare lagkamrater i Borussia Mönchen-gladbach, Oscar Wendt och Branimir Hrgota, så skrattade han, men fokus var snabbt tillbaka med allvar i blicken, redo för nästa fråga, nästa uppgift. När jag frågade om hans främsta minnen i Champions League så här långt hade han inget specifikt. Han tänker sällan bakåt utan framåt, mot nästa match, nästa uppgift.

Att inte få stå i ligan utan bara i cupmatcher är en oönskad situation för de flesta målvakter, men när klubben heter Barcelona och cuperna heter Spanska Cupen och Champions League så är det knappast fy skam. Det vet ter Stegen, men han är inte nöjd, han vill mer.

Mitt i den här glädjeböljan är han den som påminner om allvaret och den tuffa uppgiften som det är att möta Juventus i en Champions League-final. Det får mig att undra om Barcaspelarna är för glada? Tar de ut glädjen i förskott? Eller är det ett tecken på hur bra de är just nu och hur bra de trivs med varandra? Är glädjen en styrka som kommer ge dem den mest åtråvärda titeln och därmed den fantastiska trippeln?

Vid ett tillfälle under intervjun sa ter Stegen att han ska stanna upp och njuta om de vinner Champions League, och jag hoppas innerligt att han gör det om de vinner, att han inser att han lever varje fotbollstokig unges dröm.

Den tyske målvakten tackade för sig, med kindpussar han också på spanskt manér, men något mer obekväm med det än de andra. Sedan gick han till nästa intervju, nästa uppgift. Samtidigt hade Dani Alves börjat dansa en bit bort. Där har vi en som njuter. Om inte Juventus sätter stopp för Barcelona så kommer han säkerligen vara den som leder sambatåget i Berlin efter slutsignalen i morgon.