Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Tar han chansen att bli tidernas bästa?

Under framför allt mästerskapets första halva lyste de latinamerikanska lagen ikapp. Jättarna Brasilien och Argentina gjorde vad som krävdes, Chile och Colombia var bättre än de flesta kunnat ana och Costa Rica var VM:s bragdgäng.

Men trots ett par tidiga bortfall så tuffade de klassiska europeiska storlagen på. Tyskland krossade hemmanationen på ett sätt den moderna fotbollen sällan skådat, och när Nederländerna fick matchen dit de ville mot Argentina såg det trots allt ut att bli en heleuropeisk final – för tredje VM:et i rad.

Semifinal nummer två var en match mellan två lag som ofta fått höra och som själva är väl medvetna om hur de saknar försvarare och målvakter av tillräcklig klass för att gå hela vägen i ett VM. Av den anledningen har tränarna prioriterat en defensiv organisation – med strålande resultat.

Lagens fina försvarsspel tog ut varandra, men tillslut blev det ändå Argentina som gick segrande efter straffsparkar och nu är de i final. Nationen där världens potentiellt bästa offensiv har gjort oss besvikna. Men också laget som inte har släppt in ett enda mål på fem och en halv timmes spel i utslagningsmatcherna (ink förlängning).

En defensiv som nu ställs mot det tyska maskineriet som brakade lös med en mördande kraft mot Brasilien, och hade de inte, av respekt, växlat ned i andra halvlek kunde det ha blivit tvåsiffrigt.

Vi har ett finalmöte där utgången ur ett neutralt perspektiv kommer vara lätt att ta till sig oavsett hur det slutar.

Antingen bär det långsiktiga och beundransvärda tyska arbetet frukt för gänget där ena halvan utgjorde det fantastiska U21-laget från 2009 (Özil, Khedira, Höwedes, Hummels, Boateng, Neuer) och den andra består av det allra bästa från mäktiga Bayerns ungdomsarbete (Schweinsteiger, Kroos, Müller, Lahm). Lägg till VM-historiens bäste målskytt som grädde på moset.

Eller så tar 00-talets allra främste lirare chansen han drömt om så länge. Leo Messi är en match från att kunna bli ihågkommen som världens bäste genom tiderna. För så pass tungt väger ju en VM-titel på längre sikt, och nog bör han ha gott om energi efter att ha löpt minimalt i semifinalen.

Senast tyskarna (Västtyskland) vann VM slog man just Argentina. Det var 24 år sedan. För Argentina kom senaste titeln fyra år tidigare – efter seger mot Tyskland. Detta blir alltså tredje gången gillt. Vilken av fotbollsjättarna slipper en fortsatt väntan på en ny VM-buckla?

Det visar sig på söndag. Men först väntar bronsmatch. En lite märklig sådan, ty där finns inget Sverige, Kroatien eller Turkiet som kan skriva nationell idrottshistoria. Holländarna leds av en coach som har bråttom till sin nya arbetsgivare i Manchester, och som snabbt gick ut med hur onödig han anser en bronsmatch vara.

"Man borde inte tvinga spelarna att spela en match om tredje eller fjärde pris. För det finns bara ett pris som räknas och det är att bli världsmästare." sa Louis Van Gaal efter semifinalen.

För Brasilien är bronspengen i sig inte heller av särskilt stor betydelse, men de har å andra sidan sin heder att spela för. Brassarna måste övervinna sig själva och sin rädsla för vad ett till bakslag skulle göra för hela deras självbild som sportens främsta utövare. Folket kräver en rejäl uppryckning. Fixar man det?